Održano „Veliko bunjevačko prelo”

│ Izvor: BMC │ Ponediljak, 03.02.2020. │


Održano „Veliko bunjevačko prelo”

 

Kako je to i običaj, 2. februara, na Marin, Bunjevci su obilužili jedan od svoja četri nacionalna praznika „Dan Velikog prela”. U znak sićanja na 1879. godinu, kad je Veliko prelo prvi put javno održano, u organizaciji „Pučke kasine”, i danas, se Bunjevci rado okupljaje sa idejom da pokažu da nisu odustali od tradicije, jezika, običaja i kulture, a prija svega ne od svojeg porikla.

IMG 2358

- Prelo koje raste iz godine u godinu je znak da se bunjevačka zajednica budi, da ljudi imaje želju i potribu okupljat se i slavit. Od 1879. godine i prvog javnog okupljanja, do ovi godina kad smo već ozbiljno zagazili u 21. vik nismo pronašli ništa bolje da bismo se družili, osićali se lipo i pokazali da je naša zajednica i dalje vitalna i da se borimo za svoja prava – istakla je Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 2199

Med brojnim zvanicama i gostima, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, koji je, izmed ostalog, istako:

- Lokalna samouprava kao i svake godine koristi priliku da čestita praznik Bunjevcima i da im poželi da i u budućnosti proslavljaju ovakve značajne datume na ovaj način. Mi ćemo biti siguran sagovornik u svemu što može da pomogne nacionalnoj zajednici Bunjevaca u očuvanju njihovog identiteta, kulture, jezika i svega ostalog što čini i bogatu kulturnu baštinu Subotice – kazao je gradonačelnik Laban.

IMG 2244

Nacionalni praznik Bunjevaca organizovala je Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, nuz podršku NSBNM, a nisu zaboravljeni ni tradicionalni elementi proslave, izbor najlipše preljske pisme i najlipše prelje. Najlipšu preljsku pismu je i ove godine napisala Gabrijela Diklić, a nosi naziv „Majkina želja”.

IMG 2286

Med deset kandidatkinja, za najlipšu prelju izabrana je Nevena Vidaković, Minea Mijatov je prva, a Nikolina Đurašinović druga pratilja.

 N. S.


Video prilozi: BMC

 


FOTOGRAFIJE