Somborska bunjevačka Dužionica 2021.

 


Somborska bunjevačka Dužionica 2021.

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Utorak, 27.07.2021. │


22-DSC09215

Udruženje građana „Bunjevačko kolo” iz Sombora organizator je završne žetelačke svečanosti, „Somborska bunjevačka Dužionica 2021.”, koja je ove godine održana ko posebno svečana dvodnevna manifestacija 24. i 25. jula.

05-koncert5

Svečani program, veče uoči Dužionice, u subotu, 24. jula, održan je na Trgu Svetog Đorđa kad su pridstavljene ovogodišnje centralne ličnosti somborske bunjevačke Dužionice, bandaš i bandašica, Nevena Brdarić i Josip Delija. Njima je, tom prilikom, svečano uručeno bunjevačko zlato – perlice, cvitovi, vinac i ukrasi od slame, rad najvištijih slamarki Bunjevačkog kola. Nuz prigodne tekstove o žetvi, risarima i običajima, premijerno je prikazan izvorni običaj „Dužionica” , autora Franje Parčetića i Magdalene Nikačev koji su na scenu postavili veterani i izvođački sastav GKUD-a Ravangrad.

U muzičkom dilu programa, splet vojvođanski i bunjevački pisama izveli su Somborski muzičari i vokalna soliskinja Slobodanka Poganj. Nisu izostale ni igre koje su izveli članovi prve postave GKUD-a „Ravangrad”.

12-parada4

Drugi dan proslave Dužionice započo je okupljanjom učesnika i gostiju na Fijaker placu kad je ogranizovana svečana kolona na čelu s jahačima, fijakerima i risarima u lipim narodnim nošnjama koja se uputila ka župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Po običaju, na svečanoj misi Zafalnici blagoslovljena je pletena žitna kruna i kruv od novog žita.

16-DSC09156

Na centralnom varoškom trgu, tradicionalno, odigrano je veliko Bandašicino kolo a potom se svečana povorka uputila ka Županiji kako bi bandašica i bandaš, pridali blagoslovljeni kruv somborskom gradonačelniku Antoniju Ratkoviću.

Zaista sam ponosan na sve nas Somborce što danas u radosti i veselju proslavljamo kraj žetve, proslavljamo hleb, kruh ili kruv napravljen od novog žita, koji pridstavlja kontinuitet života. Dužionica je svakako jedna od veoma važni manifestacija za Sombor, pre svega kulturološka, duhovna, somborska manifestacija, koja pridstavlja svo bogatsvo multietničkog šarenila i dokle god bude tako, uveren sam da će svaka naredna godina biti blagorodnija, a mi srićniji, radosniji i zadovoljniji” istako je gradonačelnik Ratković i čestito uspišnu završenu žetvu istakavši važnost nigovanja vaki običaja i tradicionalni manifestacija za zajednicu.

 24-gradonacelnik

Proslava povodom završetka žetveni radova pripravljena je u svečanoj Sali restorana „Galea”. Brojne goste, zvanice i učesnike Dužionice pozdravio je pridsidnik Bunjevačkog kola a posebno, uvažene goste: Almu Rizvanović, posebnu savitnicu podpridsidnika Vlade i ministra kulture i informisanja, dr Suzanu Kujundžić Ostojić, pridsidnicu Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Ljiljanu Tica, zaminicu gradonačelnika, koje su se obratile gostima svečane manifestacije, ko i Srđana Savića, člana gradskog veća za oblast ruralnog razvoja, Branka Pokornića, pridsidnika Izvršnog odbora NSBNM, Katu Kuntić, pridsidnicu odbora za kulturu NSBNM i pridsidnicu KUD „Bunjevka, Stipana Budimčevića pridsidnika BKC „Lemeški Bunjevci”, Miroslava Vojnića Hajduka – Maraču isprid Bunjevačke Matice iz Subatice i pridstavnice udruženja „Kolo srpski sestara”.

25-sala1

Gostima su, u kraćem programu, pridstavljeni bandaši i bandašice koji su u protikle dvi decenije, ko centralne ličnosti manifestacije pridstavljali Bunjevačko kolo. Njima u čast, upriličena je izložba fotografija, mali vrimeplov i sićanje na proslave žetelački svečanosti, kako je istako podpridsidnik UG „Bunjevačko kolo” Aleksandar Bošnjak. Za dobro raspoloženje i veselje pobrinili su se tamburaši Emila Antunića.

Manifestaciju Somborske bunjevačke Dužionice podržo je grad Sombor i Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine.

 


FOTOGRAFIJE