IZLOŽBA VI SLAMARSKO-SLIKARSKE KOLONIJE „LEMEŠKA JESEN 2019“

│ Izvor: BMC Sombor │ Petak, 29.11.2019. │


IZLOŽBA VI SLAMARSKO-SLIKARSKE
KOLONIJE „LEMEŠKA JESEN 2019“

 

U četvrtak, 28. novembra, u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića, pripravljena je izložba umitnički slika sa VI Slamarsko-slikarske kolonije „Lemeška jesen 2019.“. Izložba je upriličena u svečanoj sali Mesne Zajednice u Svetozaru Miletiću.

DSC07618

Prigodnim ričima gostima se obratio pridsidnik udruženja Stipan Budimčević. Svojim prisustvom izložbu su uveličali pomoćnik gradonačelnice za oblast međunarodne saradnje Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice za oblast ekonomskog razvoja Mirko Bezbradica, pridsidnik izvršnog odbora NSBNM Branko Pokornić i podpridsidnik NSBNM Mirko Bajić, ko i brojni gosti iz Svetozara Miletića, Čonoplje, Bajmoka, Subotice i Sombora.

DSC07603

U okviru projekta ovogodišnje slamarsko-slikarske kolonije ,,Lemeška jesen 2019.“ održano je 12 radionica sa dicom i 3 sa odraslima, na kojima je pokazan cio postupak rada sa slamom od njive do gotovog umitničkog rada. Naravno kako to tradicija nalaže, žito se ručno kosilo. Svi su bili vridni. Slama od pokošenog žita koristila se za izradu krune, vinaca, buketa, perlica pa na kraju i slika u tehniki slame na samoj koloniji. Kako na mlađima svit ostaje, radionice su imale za cilj da obuče dicu, učesnike slamarski radionica. Najtalentovanija dica dobila su tu čast da učestvuju na ovogodišnjoj koloniji. To su: Martina Dujmović, Martina Marton, Anja Knežević, Sara Stričević i Mladen Batalo. Zajedno sa renomiranim umitnicima slamarstva : Olga Kiš, Stipan Budimčević i akril-ulje na platnu: Ivan Šarčević-Šarac iz Subotice, Marija Turkalj, Svetlana Manojlović, Cecilija Miler, Milorad Rađenović i Kristina Benja iz Sombora.

DSC07630

Prigodne tekstove o koloniji, slamartvu ko umitnošću i umitnicima čitali su Ružica Parčetić i Antun Petrović. Kulturno-umitnički dio programa ulipšale su note na gitari učenika niže muzičke škule u Somboru, Slobodana Dančulovića. Ko i pridhodni godina i ova slamarsko-slikarska kolonija ostavila je lipe radove, a positioci su imali priliku da uživaju u njevoj izložbi.

Ova manifestacija je sufinansirana i podržana od pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama, Grada Sombora, Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, Ustanove kulture ,,Centra za kulturu Bunjevaca“ iz Subotice, Bunjevačkog medija centra Sombor i Subotica.


GALERIJA FOTOGRAFIJA