Veliko bunjevačko prelo u Somboru

│ Izvor: Bunjevačko kolo - Sombor │ Srida, 05.02.2020. │


Veliko bunjevačko prelo u Somboru

 

Tradicionalno Veliko bunjevačko prelo u Somboru, održano je u nedilju, 2. februara, na Marindan u organizaciji UG „Bunjevačko kolo“ Sombor u svečanoj Sali restorana „Galea“. Kao i obično, svečana je bila prepuna.

05

Na samom početku, pridsidnik UG „Bunjevačko kolo“, Dejan Parčetić pozdravio je sve koji su svojim prisustvom uveličali ovogodišnje „Veliko bunjevačko prelo“, a među kojima su bili pridsidnica skupštine grada Sombora, Ljiljana Tica, sekretar skupštine grada Sombora, Vera Baljak, narodni poslanik, prim. dr Vlado Babić, pridstavnik NSBNM, Miroslav Vojnić Hajduk – Marača, pridstavnici HUN „Gerhard“, Kolo srpskih sestara, HKUD „Vladimir Nazor“, Srpske čitaonice „Laza Kostić“, GKUD „Ravangrad“, BKC „Subotica“ i mnogi viđeni Somborci i dragi gosti iz Republike Mađarske, Subotice i Novoga Sada.

IMG 5068

Raznovrsni program su pripremili Aleksandra Medurić Kalčan, podpridsidnica udruženja i ugledni član, poljoprivrednik iz Gradine, Franja Parčetic – Cockan, sa saradnicima. U bogatom programu su učestvovali prva postava i veterani GKUD „Ravangrad“.  Prisutni su imali priliku da učestvuju i u izboru najlipše prelje, koje su u krasnim bunjevačkim nošnjama izazvale veliko interesovanje i divljenje svih gostiju i domaćina.

IMG 5186

Već po tradiciji, podpridsidnik UG „Bunjevačko Kolo“ – Sombor, Aleksandar Bošnjak zafalio se bandašu i bandašici na „Somborskoj bunjevačkoj Dužionici 2019“ i darivao Gorana Fratrića i Natašu Firanj slikama rađenim u tehniki slame, a koje su nastale na „Slikarsko slamarskim kolonijama“ u organizaciji udruženja.

IMG 5225

Nuz „bandu“ čuvenog somborskog tamburaša i muzičara Emila Antunića igralo se, pivalo, mulatovalo, veselilo, i divanilo u opuštenoj i veseloj atmosferi „do prvi petlova“.

UG „Bunjevačko kolo“ Sombor se zafaljiva donatorima, Gradu Somboru i svima koji su pomogli svojim radom, podrškom i materijalnim sridstvima da se proslava prela organizuje, onako kako to i dolikuje jednoj proslavi nacionalnog praznika bunjevačke nacionalne manjine.


Fotografije: UG „Bunjevačko kolo” - Sombor