Srican Uskrs

 

Izložba slamarski radova

 


Izložba slamarski radova

│ Izvor: BMC Sombor │ Ponediljak, 28.09.2020. │


 

U petak 25. septembra, obilužena je izložba slamarski radova u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci” iz Svetozara Miletića, u ambijentu Etno parka „Stari ribnjak” u Čonoplji.

DSC08686

U okviru projekta „Bunjevačka Dužijanca 2020.” udruženje je od prolića do kraja septembra miseca imalo tušta aktivnosti. Od posvećenja žita na Svetog Marka, nikoliko radionica sa dicom i njevim roditeljima, Dužijanca u Lemešu, centralna Dužijanca, pa sve do izložbe slamarski radova koji su obilužili ovaj projekat. Na radionicama su dica pripravljala perlice od slame, dok su odrasli pleli vince, radili na kruni i slikama. Nuz tušta radova od slame, poseban akcenat je dat na kruni za potribe Dužijance.

DSC08663

Kako je situacija u zemlji nepovoljno uticala na mnoge aktivnosti, pridsidnik udruženja Stipan Budimčević zafalio se svim učesnicima koji su pomogli u realizaciji projekta u nadi da će sledeće godine bit daleko bolje i da će bit još više učesnika kako na radionicama tako i na proslavama bunjevački manifestacija.

DSC08706

Izložbu je otvorila pridsidnica Bunjevačkog nacionalnog savita dr Suzana Kujundžić Ostojić, ističuć lipotu i vridnost svi eksponata. Prigodan program vodila je Ružica Parčetić a lipim stihovima obratila se Martina Dujmović, učesnica projekta i uspišna mlada slamarka.

DSC08667

Manifestaciju su svojim prisustvom uveličali članovi Bunjevačkog nacionalnog savita, pridsidnica Odbora za kulturu, Kata Kuntić, pridsidnik Izvršnog odbora Branko Pokornić, bunjevački mediji, gosti iz Sombora, Lemeša, Čonoplje, Bajmoka i Subotice. Nuz poštivanje svi mira opreza, manifestacija je uspišno obilužila kraj ovogodišnje Dužijance koja je ovom izložbom istakla slamarstvo ko specifičnu umitnost kod Bunjevaca.

Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa virskim zajednicama a podržan je od strane Bunjevačkog nacionalnog savita, Centra za kulturu Bunjevaca i Bunjevačkog media centra iz Sombora.

 


Video prilog: BKC Novi Sad


FOTOGRAFIJE