Promocija knjige o Bunjevcima

 


Promocija knjige o Bunjevcima

│ Izvor: BMC │ Srida, 22.09.2021. │


IMG 1740

U utorak, 21. septembra, u čitaonici Gradske biblioteke, održana je promocija knjige „Bunjevci – odabrani tekstovi iz mađarske stručne literature o istoriji, naseljavanju i etnologiji Bunjevaca od prve polovine 19. veka do 1918. godine”, iza koje kao izdavači stoje Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ i Matica srpska.

IMG 1713

O knjigi su divanili Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke, Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca”, Leda Šiling, etnolog Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika Subatica. Biljana Sikimić, naučni savitnik Balkanološkog instituta SANU i Bogdan Šekarić, muzejski savitnik, etnolog Muzeja Vojvodine.

IMG 1754

Kako su složili, rič je o značajnom izdanju, kako za Bunjevce, tako i za razumivanje istorije Vojvodine, odnosno specifičnih odnosa zajednica koje vikovima žive na istom prostoru. Takođe, izdanje je značajno za Bunjevce u Mađarskoj koji se bore za svoj status, a to što je knjiga dvojezična, odnosno što donosi faksimile originalnih zapisa, ona je još vridnija.

IMG 1783

Mnoge stvari koje su bile zaboravljene, sada su zalebdele med nama i virujem da će knjiga biti zanimljiva svima koji će je čitati. Ova knjiga će biti „kamen temeljac“ našim Bunjevcima u Mađarskoj, ali i nama u Srbiji – istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, upravnica UK „Centar za kulturu Bunjevaca“, te je najavila nastavak, odnosno nova izdanja koja će divaniti o istoriji Bunjevaca.

 


FOTOGRAFIJE