ODRŽANA PROMOCIJA GRAMATIKE NA BUNJEVAČKOM JEZIKU

 


ODRŽANA PROMOCIJA GRAMATIKE NA BUNJEVAČKOM JEZIKU

│ Izvor: BMC │ Četvrtak, 09.06.2022. │ Tekst: Tamara Babić │


 

Jedna od značajni knjiga koja je izašla iz štampe je „Gramatika na bunjevačkom jeziku“ koja je promovisana u sridu, 8. juna, u čitaonici Varoške biblioteke u Subatici.

IMG 6550

O značaju izlaženja ovog izdanja na bunjevačkom jeziku divanili su Ivan Knjižar, docent na katedri za opštu lingvistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Žarko Bošnjaković, redovni profesor na odsiku za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, autor izdanja ko i dr Suzana Kujundžić Ostojić upravnica UK „Centra za kulturu Bunjevaca“ takođe ko autor izdanja.

IMG 6543

U okviru promocije Gramatike na bunjevačkom jeziku bila je priređena i dodila priznanja, istaknutim pojedincima koji su doprineli svojim radom el istupanjom da se bunjevački jezik uvede ko službeni u Varoš Subaticu di su im uručena priznanja „Ambrozije Šarčević“, koje se dodiljiva za nauku, a to su bili:

Balint Pastor – pridsidnik Skupštine varoši

Sava Stambolić – šef kabineta gradonačelnika Varoši Subatica

Prof. dr Dragoljub Petrović

Prof. dr Žarko Bošnjaković

Prof. dr Ranko Bugarski 

Ovo je veoma značajan događaj za bunjevačku nacionalnu zajednicu koji potvrđiva još utemeljenu osnovu uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotribu u Varoši Subatici.

 

 


Video prilog: BMC


FOTOGRAFIJE