ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MARIJE FEHER „PISME MOJE DUŠE“ U SOMBORU

 


ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MARIJE FEHER „PISME MOJE DUŠE“ U SOMBORU

│ Izvor: BMC │ Nedilja, 07.08.2022. │


 

U organizaciji Bunjevačkog media centra iz Subatice u subotu, 6. avgusta, organizovana je promocija knjige bunjevačke pisnikinje Marije Feher pod nazivom „Pisme moje duše“ u svečanoj sali Varoške kuće u Somboru. U svečnom programu pridstavljanja knjige učestvovali su glumica Ljiljana Markovinović, recitatori: Martina Marton, Sara Stičević, Teodora Jozić i Anja Knežević koji su čitali pisme autorke. Med prisutnim zvanicama bili su: direktor NIU BIC–a Boris Bajić, direktor Bunjevačkog media centra iz Subatice, Mirko Bajić ko i pridstavnici bunjevački institucija i udruženja ko i ljubitelji pisane riči. Promociju ove knjige pratila je i izložba slika Jenea Višinka poznatog somborskog slikara koji je bio ilustrator slika koje su ušle u zbirku pisama ove nove knjige.

IMG-670c1dd9e6af387accab63f6f9f4cf58-V

Marija Feher je rođena 1946. godine u Nenadiću, a danas živi u Čonoplji. Inspirisana salašima, običajima i bunjevačkom tradicijom, devedeseti godina prošlog vika napisala je svoje prve stihove. Osnivanjem kulturno-umitničkog društva Bunjevačka grana u Čonoplji, za potribe nigovanja bunjevački običaja, počinje pisat i prve prozne tekstove u vidu igrokaza i šaljivi skečeva. Njene pisme čitane su i objavljivane u štampanim crkvenim izdanjima ko što je „Zvonik“ i u nikoliko tematski zbirki somborski kulturno umitnički društava.

Salaši ko neprisušna inspiracija, zauvik su ušli u Marijine stihove. Kroz pisme Marija se prisića lipote ditinjstva i odrastanja na salašu, običaja i adeta za Uskrs, Božić, prela, dužijance…

IMG-f9649594f77435460fdcfd876bbe4fd8-V

U njezinim igrokazima i manjim pozorišnim komadima, sačuvani su duh i tradicija vrimena i bunjevački običaja, kroz koje je oslikavala svakodnevni život bunjevačke čeljadi i salaša. Često je sa puno ljubavi i priznatog talenta zaigrala u svojim pozorišnim komadima a njene uloge redovno su pofaljene i nagrađene na nivou amaterizma.

Marijini stihovi i prozni tekstovi pisani su isključivo na bunjevačkoj ikavici, čime je naročito doprinela očuvanju bunjevačkog nacionalnog identiteta. Ko svaka prava majka u srcu sa svojom dicom i unučadima dokazala se i u stvaranju dičije poezije. Nekolicina njezini dičiji pisama štampane su u zbirki Tandrčak i njegovo blago, a jedna od pisama dobila je misto i u udžbeniku bunjevačkog jezika.

Poezija inspirisana virom i duhovnošću a motivisana obilužavanjem tradicionalni virski običaja u Čonoplji i okolnim salašima, takođe je našla svoje misto med Marijinim pismama.

IMG-e93414c73d63474388d0a09360637626-V

O poeziji Marije Feher divanio je Milan Stepanović recenzent ove knjige ko i sama autorka koja je pročitala par svoji pisama. U kulturno-umitničkom dilu programa nastupili su vokalna solistkinja Tamara Babić uz klavirsku pratnju Gordana Papića sa repertoarom pisama koje su vezane za Sombor varoš a koje su ujedno i bile inspiracija za pisanje poezije Marije Feher. Na kraju programa nastupili su sa spletom bunjevački igara GKUD Sombor.

T. B.

 

 


FOTOGRAFIJE