SVEČANO ZATVOREN XXI FESTIVAL BUNJEVAČKOG NARODNOG STVARALAŠTVA

 


SVEČANO ZATVOREN XXI FESTIVAL BUNJEVAČKOG NARODNOG STVARALAŠTVA

│ Izvor: BMC │ Petak, 09.09.2022. │


 

Svečanim programom pod nazivom „Bunjevačka svitska slava Langolena“ svečano je zatvoren Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva koji je održan dvadest prvi po redu u četvrtak, 8. septembra na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subatici.

IMG 6425

Oganizaciju ove večeri su sproveli KUD „Bunjevka“ i UG „Bunjevačka kasina“ iz Subatice. Program ove treće festivalske večeri je bio posvećan obilužavanju sedamdest godina od kako je KUDŽ „Bratstvo“ iz Subatice učestvovalo na Međunarodnom festivalu folklora u Langolenu na kojem je osvojilo zlatnu medalju sa tradicionalnim bunjevačkim igrama daleke 1952. godine u malom mistu u Welsu, di se svake godine održavo svitski festival folklorni društava.

IMG 6219

Ovaj svitski festival bio je organizovan od 8. do 13. jula 1952. godine u Langolenu na koji su po pozivu očli igrači KUDŽ „Bratstvo-jedinstvo“, KUD „Proleter“, KUD „Ivan Goran Kovačić“ i iz Beograda uz tamburašku pratnju najvećeg i najpoznatijeg tamburaša ovog podneblja Pere Tumbas Haje.

IMG 6038

Isprid BNS na početku programa obratio se podpridsidnik BNS Nikola Babić koji je istako značaj organizovanja ovaki manifestacija koje imaju dugu tradiciju priko dvadest godina.

U programu ove večeri učestvovali su folklorci KUDŽ „Bratstvo“, KUD „Bunjevka“, KUD „Aleksandrovo i BKC „Tavankut” uz Narodni orkestar po upravom Vlastimira Stanimirovića sa vokalnim solistom Tamarom Babić.

IMG 6224

Prikazan je dokumentarni film na ovu temu pod nazivom „Bunjevačka svitska slava Langolena“. Pismu pod nazivom „Bunjevačkom rodu“ Marka Peića pročitala je Stela Bukvić. Organizator je imo čast da u okviru programa pridstavi devedesetogodišnju Anu Bajić jednu od igračica koja je jedna od živi koja je upravo učestvovala na ovom festivalu i koja se sića kako se sve izdešavalo oko odlaska na ovaj festival ko i kako je bilo po povratku kući.

IMG 6333

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i odnose sa virskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice i od Varoši Subatice.

T. B.

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE