Varoška biblioteka proslavila 132. rođendan

 


Varoška biblioteka proslavila 132. rođendan

│ Izvor: BMC │ Četvrtak, 13.10.2022. │


 

Varoška biblioteka je povodom proslave 132. godine postojanja organizovala svečano otkrivanje table sa nazivom ove kulturne ustanove na sva četri jezika koja su u službenoj upotribi u Varoši Subatica.

Od 1953. godine Varoška biblioteka je smištena u kadgodašnjoj zgradi Nacionalne kasine koju je projektovo Ferenc Rajhl 1896. godine.

IMG 7493

Varoška biblioteka u Subatici je nastarija ustanova te vrste u Srbiji i ima najlipšu zgradu za svoje sidište. U protekle dvi godine ostvarila su se dva značajna projekta, sridstvima Vlade Republike Srbije da se obnovi glavna fasada zgrade, zgrada je dobila novu čitaonicu koja odgovara očekivanjima savrimeni čitaoca i istraživača. Varoška biblioteka u Subatici zauzima posibno misto ne samo po bogatoj zbirki knjiga i periodika zavičajnog karaktera, stari i ritki knjiga, već i zato što se ode susriću različite kulture i jezici kojima se divani na području naše Varoši.

IMG 7466

Svečanom otkrivanju table sa natpisom ove ustanove kulture u Varoši Subatici na četri jezika koji su u službenoj upotribi otkrili su Balint Pastor, pridsidnik Skupštine Varoši Subatice i Adrien Kozma, direktorica Varoške biblioteke u Subatici.

IMG 7509

Ono što je takođe važno istaći podsitit se da je Mijo Mandić, stariji istaknuti bunjevački velikan u periodu izmed dva rata 1921. godine bio izabran za varoškog knjižara, odnosno upravnika biblioteke. Piso je članke o biblioteki, popunio književne zbirke i drugo. Bio je upravnik naše Varoške biblioteke u Subatici do sridine 1932. godine. Tako da su Bunjevci dali takođe velik doprinos da bi ova kulturna ustanova Varoši Subatice bila danas to što jeste.

T. B.

 


FOTOGRAFIJE