Saopštenje UG „Bunjevačko kolo” Sombor povodom teksta o Martinu Parčetiću u „Večernjem listu”

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Srida, 24.02.2021. │


 

 

Bunjevacko kolo logoUporna su nastojanja pojedinih krugova da znamenite somborske Bunjevce proglase za Hrvate, pa i kada se radi o periodu od pre tri veka, kada nacije u današnjem smislu nisu postojale.

Ovaj put meta je prvi somborski gradonačelnik – Bunjevac, Martin Parčetić (1721-1789), za koga zagrebački „Večernji list” navodi da je bio Hrvat, ali se to navodno „skriva”.

Iako se u to vreme ovdašnji Bunjevci, odnosno Dalmati i Iliri kako su još nazivani, ni u jednom arhivskom dokumentu ne izjašnjavaju kao Hrvati, pečat hrvatstva danas se otiskuje na svakog iole značajnijeg Bunjevca u našoj prošlosti. Kroatizacija bačkih Bunjevaca proces je koji karakteriše 20. vek, bilo putem crkvenog, bilo političkog, pa i državnog delovanja.

Da je to istinita istorijska činjenica dokazuje i mađarski državni popis Sombora iz 1900. godine, na kome se bunjevačkoj pripadnosti izjasnilo 5.770 Somboraca, a hrvatskoj svega 2 ( i slovima: dva).

Popis iz 1910. godine u Somboru beleži 6.093 Bunjevca i 83 Hrvata. Odmah nakon ujedinjenja u Kraljevinu SHS načinjen je 1919. godine popis stanovnika Sombora po nacionalnoj pripadnosti, na kome je zabeleženo da u gradu živi 7.958 Bunjevaca i 58 Hrvata!