Saopštenje UG „Bunjevačko kolo” Sombor na aktuelna dešavanja

 │ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Ponediljak, 22.03.2021. │


 

Povodom poslednjih istupa G-dina Žigmanova po pitanju bunjevačkog jezika, UG Bunjevačko Kolo - Sombor nakon sidnice pridsidništva javnosti saopštava sledeće:

Nakon proglašenja bunjevačkog jezika službenim jednim od 4 službena jezika u Subatici, G-din Žigmanov neargumentovano počinje polemiku o postojanju bunjevačkog jezika, zarad sitnih dnevnopolitičkih poena i koristi.

Bunjevacko kolo logoMi, Bunjevci iz UG Bunjevačko Kolo - Sombor, kao legitimni pridstavnici Bunjevaca s ovog područja poručivamo sledeće:

G-din Žigmanov nema nikakve potribe nipodaštavati istoriju, tradiciju, kulturu, jezik i nesumnjivu konstitutivnost i državotvornost nas Bunjevaca. Time ne čini nikakav ustupak ili korist Hrvatskom narodu, a ni stranci kojoj je pridsidnik, nego baš, naprotiv.

Poznavanje istorije je izuzetno bitno u današnjem trenutku. Prećutkivanje određenih činjenica nikad nikom dobro nije donelo. S druge strane, mi danas na početku treće decenije dvadesetprvog vika ne možmo vratit točak istorije unatrag, niti možmo odgovarat za ono što je bivalo osamdeset do sto godina prija, kada je došlo do podila, asimilacija i ostalih istorijskih procesa, koje mi ne poričemo, ali takođe nikog ni ne osuđujemo nit tražimo reviziju. Mi samo ištemo da se poštuje naša volja i naša Ustavom zagarantovana prava na slobodno nacionalno opredeljenje. Virujemo da nećemo bit primorani da zaštitu ovih ustavom zagarantovanih prava tražimo pravnim putem, te upozoravamo G-dina Žigmanova da ubuduuće vodi računa o ovome, jer to nije stav većine pripadnika Hrvatskog naroda u Vojvodini, bar ne u Somboru.

Mi u Somboru, kako naši sugrađani Hrvati, tako i mi Bunjevci, poštivamo   međusobno nacionalna osećanja i pripadnost. Ne očekivamo jedni od drugih da će bilo ko pogazit ono što su nas naše Dide i Majke učile, zarad sitnog političkog ćara. Jer naše su Dide razgovarale i poštivale se i prija osamdeset godina i rešavali probleme divanom a ne preprucavanjima kao što to čini Žigmanov. O tom postoje i istorijski zapisi.

Pozivamo G-dina Žigmanova kao i DSHV na čijem je čelu, da se okane nipodaštavanja nacionalnih osećanja nas Bunjevaca i da, u skladu s Ustavom Republike Srbije,naročito članovima 21 i 47, prestane s negativnom kampanjom prema nama Bunjevcima. Umisto toga, nudimo međusobno poštivanje i saradnju. Za početak, triba krenit od pozitivnih primera koji definitivno već dugo postoje u Somboru, a koje sada nećemo navodit pojedinačno jer Somborci to dobro znadu. Ovakva praksa ide na korist i jednom i drugom narodu, a sve drugo je samo lična korist pojedinaca „profesionalaca po naciji“.