PRID IZBORE ZA BUNJEVAČKI NACIONALNI SAVIT BIRAČIMA SU SE ZAJEDNO OBRATILI PRIDSTAVNICI PRVE I TREĆE IZBORNE LISTE

Ne biraju se liste, nego ljudi


│ Srida, 09.11.2022. │

 

Prid izbore za nacionalne savite nacionalni manjina u Srbiji, pa i za izbor Bunjevačkog nacionalnog savita, u sridu, 9. novembra, Bunjevcima upisanim u poseban birački spisak zajedno su se obratili pridstavnici liste 1 „Bunjevci za Subaticu i svoja prava – zajedno! Tamara Babić“ i liste 3 „Bunjevci Sombor – Svi u jednom kolu“.

IMG 8041

Divaneći prid pridstavnicima medija Mirko Bajić, pridložen na listu 1 od strane Bunjevačkog kulturnog centra iz Novog Sada, naglasio je kako je ovo prvi put da se dvi liste pridstavljaju zajedno, te je biračima poručio neka ne biraju liste, nego ljude koje poznaju po dobrom radu u proteklom periodu:

Zajedničkim nastupom pokazani su jedinstvo i sloga svi kandidata za Nacionalni savit Bunjevaca sa ove dvi liste. Na ovaj način je jasno pokazano ko u bunjevačkoj zajednici gradi jedinstvo i slogu, a ko iz ličnih i političkih interesa nastupa odvojeno pod lažnim sloganom „složno“.

IMG 8092

Bajić je naglasio kako nije dobro da se neko fali uspisima iza koji ne stoje samo pojedinci, nego cio Savit, te je podsitio da je zvaničnu inicijativu da se Dekret iz 1945. godine proglasi aktom asimilacije podnio Savez bačkih Bunjevaca. Naveo je da je inicijativa za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotribu krenila potpisima njega i Dragana Kopunovića, kao odbornika Subatice, te da je nesporazuma bilo oko imenovanja Tomislava Žigmanova koji je javno negirao postojanje Bunjevaca ko nacionalne manjine, za ministra za ljudska i manjinska prava.

Ovo su sudbonosni izbori za našu zajednicu, a ode li nacionalni savit u ruke onima koji „viruju“ Žigmanovu, nema više Bunjevaca kao autohtone nacionalne manjine. Tiho i polako, da to niko ne vidi i ne čuje, to će se dogoditi. Mi to ne dozvoljavamo! – poručio je Bajić.

IMG 8079

Tamara Babić, koja i nosi izbornu listu 1, ističe kako su svi kandidati na ovoj listi dali veliki doprinos u razvoju svi oblasti o kojima se staraju nacionalni saviti.

Posebno ističemo ogroman i neprocinjiv doprinos razvoju kulture, jer su neki od pridstavnika koji se nalaze na našoj listi počeli svoj rad na kulturi Bunjevaca i pre osnivanja Bunjevačkog nacionalnog savita 2003. godine. Rad pojedinaca i organizacija osnovani devedesetih godina prošlog vika su upravo i bili temelj onoga što danas bunjevačka zajednica ima i na osnovu čega Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine radi danas – kazala je Tamara Babić, pa nastavlja:

Mi, sa liste broj 1, želimo da nastavimo unapriđivanje i nigovanje kulture, upravo sa ljudima koji su bili začetnici svega toga. I ja sam nekada bila dio podmlatka ti udruženja i organizacija, a bila sam i ostala prisutna i aktivna sve do moje zrile faze života, kada želim da dalje doprinesem razvoju naše zajednice.

Ona je dodala i kako se na ovoj listi može pripoznati pozitivan primer mladi kandidata čija je energije ujedno i dio misije da se obezbidi budućnost bunjevačke zajednice.

IMG 8055

Prvi na listi 3 je Branko Pokornić, inače pridsidnik BKC „Bajmok“, pridsidnik IO u još uvek aktuelnom sazivu NSBNM.

Svi koji žele da budu dio Savita moraju da znaju da će to zahtivati veliko angažovanje. Takođe, kako bi mogli da zaštitimo našu kulturu, naše nematerijalno blago, pa i imovinu koja nam je oduzeta, moramo raditi na osnivanju Zavoda za kulturu Bunjevaca, baš kao i centra za obrazovanje i službenu upotribu jezika i pisma.

IMG 8059

O tome šta je do sada urađeno, ali i kakva budućnost pridstoji Bunjevcima, divanio je i Stipan Budimčević iz BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Svetozara Miletića.

Uradili smo puno na nigovanju tradicije, kulture i običaja Bunjevaca, ali još ima dosta da se radi, a mi smo spremni za to. U manjim sridinama smo uradili mnogo, čuvali smo sve naše običaje i tradiciju, organizovali programe, a za nas u Savitu nije bilo mista. Spremni smo da radimo, kako bismo nigovali našu kulturu i kako bi naši naslidnici mogli da nastave našu tradiciju.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE