Članovi BNS i odbornici Skupštine Subotice reagovali na pridlog dodile priznanja
“Počasni građanin Subotice”

Grubo narušavanje prava Bunjevaca

IMG 7051

 

 U četvrtak 20. juna, održana je 12. sidnica Skupštine Grada Subotica. Na dnevnom redu bila je i odluka o dodili priznanja „Počasni građanin Subotice“, koje Grad Subotica dodeljiva za izuzetne zasluge i životno dilo istaknuti pojedinaca za doprinos gradu. Ove godine za priznanje počasnog građanina bio je pridložen i dr Naco Zelić, penzioner iz Zagreba, Republika Hrvatska, rodom iz Subotice, kog je pridložilo više hrvatski institucija, izmed ostali „Hrvatsko nacionalno vijeće“, „Zavod za kulturu Hrvata u Vojvodini“, politička stranka „Demokratski Savez Hrvata u Vojvodini“. U obrazloženju je navedeno da su njegove izuzetne zasluge i doprinos Gradu Subotica na očuvanju i nigovanju kulturne baštine, kako je navedeno: „hrvatskih Bunjevaca“, „bunjevačkih Hrvata“, „Hrvata Bunjevaca“ i slično.

 Na ovaku formulaciju reagovali su odbornici Saveza bačkih Bunjevaca u Skupštini Grada, Mirko Bajić – pridsidnik SBB i Branko Pokornić – pridsidnik Bunjevačkog nacionalnog savita, tražeći da se izvrše ispravke u tekstu obrazloženja tako da se napišu ispravne formulacije: umisto riči „iz baštine bačkih Hrvata Bunjevaca“ triba da stoji „iz baštine bačkih Hrvata i Bunjevaca“ , zatim umisto riči „u govoru bunjevačkih Hrvata“ da stoji „u govoru Bunjevaca i Hrvata“.... Pridlagač je odbio da izvrši ispravke, čime je pokazana namira da se napisanim formulacijama svesno negira postojanje autohtone nacionalne zajednice u Srbiji pod imenom Bunjevci. Tvrdeći da se na ovaj način grubo narušava pravo Bunjevaca, ko nacionalne zajednice i da se tako svesno krše odredbe Statuta grada, Statuta AP Vojvodine, Zakona i Ustava Republike Srbije, odbornici Saveza bačkih Bunjevaca usprotivili su se donošenju odluke.

IMG 7053 Nakon što pridlog Srpske Napredne Stranke, da se ova tačka skine s dnevnog reda nije dobio većinu u raspravi koja je vođena, u zaštitu bunjevački nacionalni interesa otvoreno su stali odbornici Srpske Napredne Stranke, Socijalističke Partije Srbije, odbornik Bunjevačke Stranke s prisutnim članovima odborničke grupe Demokratske Stranke Srbije, al su indirektnu podršku dali i drugi pojedini odbornici koji nisu glasali za pridloženu odluku. Odbornici Saveza Vojvođanskih Mađara izrazili su saglasnost sa iznetim stavovima SBB i izrazili spremnost da sa svim nacionalnim zajednicama jednako sarađuju, a da u glasanju ne žele da njevi glasovi prisuđuju. Posli rasprave u konačnom glasanju pridlog da dr Naco Zelić dobije priznanje „Počasni građanin Subotice“ nije dobio potribnu većinu i tako je taj pridlog, očigledno politički motivisan i sa namirom postavljen, jer je u raspravi čak eksplicitno navedeno da nisu postojali kriterijumi za navedeno priznanje ko i da nadležni odbori i saviti u Skupštini uopšte o tome nisu raspravljali, odbijen većinom glasova odbornika u Skupštini Grada Subotice.

 Na konferenciji za novinare u Nacionalnom savitu bunjevačke nacionalne manjine, a u povodu odluke Skupštine grada, koja je održana dan kasnije, Branko Pokornić, odbornik i pridsidnik Nacionalnog savita, ocinio je neizglasavanje take odluke velikom pobidom u očuvanju nacionalnog statusa Bunjevaca i zafalio se svim odbornicima koji su odbijanjom odluke u pridloženom tekstu stali u odbranu nacionalni interesa Bunjevaca.
Mirko Bajić, takođe odbornik Skupštine Subotice i pridsidnik SBB istako je da žele saradnju i dobre međunacionalne odnose u gradu i ponovo je pozvo pridstavnike hrvatske nacionalne zajednice na saradnju uz međusobno poštovanje i uvažavanje. Istako je da je taki put moguć naglasivši istupanje pridsidnika odborničke grupe DSHV u Skupštini, koji je kazo da je kod mnogi u hrvatskom korpusu bilo spremnosti da se pridlog usaglasi, al da to nije dozvoljeno iz „viši krugova politike“. Mirko Bajić je posebno izrazio veliko razočarenje u stav Lige Socijaldemokrata Vojvodine, čiji odbornici ne samo što su glasali suprotno interesu bunjevačke zajednice, nego su eksplicitno izrazili stav da će za pridloženu odluku glasat, i ponovo je postavio pitanje šta o tome misle oni koji su sa ovom političkom strankom pravili ugovore i pozivali sve Bunjevce da glasaju za Ligu.