„DAN DUŽIJANCE“ – OBILUŽEN I U NOVOM SADU

 


„DAN DUŽIJANCE“ – OBILUŽEN I U NOVOM SADU

│ Subota, 19.08.2023. │


 

Nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance“ i ove godine je obilužen u Novom Sadu, a ovogodišnja proslava imala je i svečaniji karakter jel je i ona bila dio obilužavanja jubileja – 20 godina postojanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 3778

Obilužavanje nacionalnog praznika u Novom Sadu počelo je okupljanjom isprid Varoške kuće, a potom je nastavljeno isprid spomen-ploče koja čuva sićanje na Veliku narodnu skupštinu Srba, Bunjevaca i drugi Slovena održanu 1918. godine.

IMG 3482

Delegacija NSBNM koju je pridvodila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Savita, a u kojoj su bili još Dejan Parčetić, Veljko Vojnić, Tihomir Vrbanović i Aleksandar Bošnjak, položila je vinac od novog žita, ko znak poštivanja na generacije koje su krojile obrise države u kojoj Bunjevci i danas žive.

IMG 3705

Proslava je nastavljena povorkom učesnika do Katoličke porte di je, na bini, održan svečan program uručivanja kruva od novog žita i vinca pridstavnicima AP Vojvodina i Varoši Novog Sada, a potom i prigodan kulturno-umitnički program.

Dužijanca je običaj koje Bunjevci slave i čuvaje više od četri vika koliko žive na severu Bačke. I kroz ta četri vika zapamtili smo mnoge bure i oluje, mnoge rodne godine i mnoge događaje koji su obilužili nas, ko nacionalnu manjinu. Položili smo vinac od novog žita na spomen-ploču koja čuva sićanje na 1918. godinu, na trenutak u istoriji kad smo mi postali konsitutivan narod države koju smo pravili i stvarali. Godine 1945. dobili smo naredbu da nas više nema, al ove godine proslavljamo 20 godina Nacionalnog savita. I u tom periodu prošli smo sve „dičije bolesti“, al smo išli brzo – završili smo standardizaciju bunjevačkog jezika, uveli smo bunjevački ko izborni predmet u škule i tu ne stajemo – dobili smo ove godine sridstva za kupovinu „Bunjevačke kuće“ – kazala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, najavljivajuć program koji pridstavlja šarolikost Vojvodine.

IMG 3754

Milica Parčetić i David Kolić, bandašica i bandaš „Dužionice“ u Somboru, imali su ovu značajnu ulogu i u Novom Sadu, a vlč. Nebojša Stipić je blagoslovio kruv od novog žita kojeg je, potom bandašica svečano uručila Dragani Milošević, pokrajinskoj sekretarki za kulturu, javno informisanje i odnose s virskim zajednicama.

IMG 3802

Miloševićeva je naglasila značaj ovog praznika, kojim se slavi pošten rad i istrajnost naši ratara, al i istrajnost u čuvanju tradicije.

Bunjevci slave viševikovnu borbu za očuvanje identiteta, koji je sa drugim zajednicama, duboko utkan u šarolikost Vojvodine. Posebno priznanje za čuvanje zajedništva pripada onima koji su brojčano malobrojni. Mi danas zajedno, nastavljamo stazama slavni pridvodnika Srba i Bunjevaca, Jaše Tomića i Blaška Rajića, koji su te davne 1918. godine, stajali rame nuz rame i zajedno doneli izuzetno važne i dalekosežne odluke, na koje smo danas ponosni. Duh koji je počo Velikom narodnom skupštinom i danas krasi Vojvodinu, ujedinjenu u nizu različitosti koje moramo čuvat – istakla je Dragana Milošević.

IMG 3832

Bandaš je zatim svečano uručio vinac od novog žita Igoru Crnobarcu, zaminiku gradonačelnika Novog Sada.

Mi ode imamo virovanje da nije gri poštovat tuđe, već je gri ne poštovat svoje. U Novom Sadu imamo bogatu tradiciju u kojoj se uvik poštivalo i svoje i tuđe, i to je ono čime se posebno ponosimo. Novi Sad je uvik bio cigurna kuća za sve one koji su u svojim srcima gajili toleranciju, ljubav i međusobno razumevanje, ko i želju da živimo u jednoj harmoničnoj Varoši i društvu. Bunjevci koji su odigrali veliku ulogu 25. novembra 1918. godine utrli su put svim onim vridnostima koje mi danas sledimo.

IMG 4134

Med okupljenim gostima bili su i Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku dilatnost, Dragana Ćorić, pokrajinska ombudsmanka, Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, Milan Novaković, načelnik Južnobačkog upravnog okruga, monsinjor Atila Želer, nadležni župnik Župe Imena Marijina u Novom Sadu, članovi Nacionalnog savita, pridstavnici brojni udruženja, te gosti iz Novog Sada i cile regije.

IMG 3895

U kulturno-umitničkom dilu programa učestvovali su GKUD „Ravangrad“ Sombor, KUDŽ „Bratstvo“ Subatica, KUD „Vila“ Novi Sad, KUD „Svetozar Marković“ Novi Sad, „Novosadski tamburaši“ i vokalna solistkinja Iva Čičovački, te KUD „Aleksandrovo“ Subatica.

Program obilužavanja „Dana Dužijance“ nastavlja se u nedilju, 20. avgusta, kroz „Dužijancu u Beogradu“.

 

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE