„DAN DUŽIJANCE" – PO PRVI PUT U BEOGRADU

 


„DAN DUŽIJANCE" – PO PRVI PUT U BEOGRADU

│ Ponediljak, 21.08.2023. │


 

Sinoć, u nedilju, 20. avgusta, po prvi put je i u Beogradu proslavljen nacionalni praznik Bunjevaca – „Dan Dužijance", a bila je to prilika da se sva raskoš „Dužijance", odnosno značaj ovog praznika koji u sebi nosi, prija svega, zafalu Bogu za zaštitu svakog zrna i nagradu čoviku za vridan rad, pridstavi i svim žiteljima, pa i gostima, glavne varoši u Republiki Srbiji, matičnoj državi Bunjevaca.

IMG 4786

Kroz dokumentarne filmove o Bunjevcima i „Dužijanci" prisutni su se prija programa mogli upoznat o najvažnijim obilužjima ove nacionalne zajednice, odnosno nacionalnom prazniku, potom su mogli posmatrat povorku učesnika „Dužijance" u Beogradu koju su pridvodili bandaš i bandašica subatičke „Dužijance" Nikola Skenderović i Nina Kujundžić, a zatim je uslidio i svečani program na bini postavljenoj na Trgu republike.

IMG 4731

Mons. Gžegož Hudek, župnik Crkve Krista Kralja u Beogradu, je blagoslovio kruv od novog žita, a onda je bandašica, u znak zafalnosti na svemu što Bunjevci u Srbiji imaje i uživaje, uručila Nikoli Selakoviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je bandaš prido vinac ispleten od novog klasja prof. dr Zoranu Miloševiću, pokrajinskom sekretaru za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku dilatnost. 

IMG 4814

Naši vridni i marljivi Bunjevci na severu Bačke ovrli su ovogodišnje žito, zafalili se gospodu Bogu na tom što je ova godina berićetna i to proslavljaje onako kako se proslavljalo u salašarkim domaćinstvima vikovima za nama, istako je ministar Selaković, te je nastavio:

Okupili smo se kako bi nigovali ovu divnu i lipu tradiciju, i kako bi kazali i pokazali da je Srbija država svi oni dobri i čestiti ljudi koji u njoj žive, a Bunjevci su upravo taki, dobri, čestiti, vridni i marljivi. Kad je tribalo borit se i zajedno sa nama Srbima štitit hrišćansku Evropu od najezde sa Istoka, u tom su bili jedni od najbolji. Danas, kad se vrše žito, kad se obrađiva zemlja, al i kad se liči, kad se podučava i kad se gradi i kad se radi, uvik su tu rame nuz rame sa nama. 

IMG 4704

Republika Srbija ko što je to do sad činila, a u budućnosti još više i još srdačnije, pomagaće očuvanje nacionalni posebnosti, nacionalnog identiteta, naročito kulturnog identiteta svim svojim građanima, koji pripadaje drugim narodima, Bunjevcima takođe, svakako. Nećemo zaboravit ni da je 1918. godine, 25. novembra, na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostali Slovena u Banatu, Baranji i Bačkoj, koja je održana u Novom Sadu, od 757 poslanika, nji 84-oro pripadalo bunjevačkom korpusu – poručio je, izmed ostalog, ministar Selaković, nuz zafalnost pridsidnici Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine dr Suzani Kujundžić Ostojić. 

IMG 4839

Pokrajinski sekretar Milošević istako je da je ciguran kako se mladim dolazećim generacijama ostavlja ono što je najvridnije u Srbiji, da radom i zajedništvom možemo ić naprid.

Ko član Pokrajinske vlade sam poručio, ne u trenutku zanosa, nego velikog zadovoljstva, kako se na trenutak smatram Bunjevcom, kako u i u Beogradu promovišemo ideju zajedništva, solidarnosti i podrške onom što nije samo ukorenjeno u životu Bunjevaca. Jel to i jeste suština kruva koji simboliše zajedništvo, međugeneracijsku solidarnost, to je most koji spaja Bunjevce sa svim ostalim građanima Srbije. Ovim ne obilužavamo samo jedan nacionalni praznik, koji je svakako važan, nego jedno istorijsko nasliđe 25. novembra. Zato je prisustvo Bunjevaca u Beogradu logično, a i zbog toga sam i pripozno koliko imamo zajedničkog, ne u ritmu muzike, nego u ritmu rada, zajedništva, solidarnosti, podrške... 

IMG 4763

Prvi put za ova četri vika koliko su Bunjevci na ovim prostorima, proslavili smo „Dužijancu" u Beogradu, al, kako su kazali i naši gosti, očigledno je ovo početak jedne nove tradicije, istakla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, te je nastavila:

Godinu dana smo se pripravljali, klapili o ovom, a meni se još uvik čini kako se ovo nije desilo, jel je bilo toliko lipo, toliko jednostavno... Znači ovo tušta našoj zajednici, koja mora bit vidljiva na teritoriji cile Srbije, al znači i drugim nacionalnim manjina. Jel, svi smo mi zajedno živimo u ovoj državi, a što je njoj bolje, i nama je. Puno nam je svima srce, srićna sam i ponosna na svoj narod.

IMG 4636

Nuz govornike, med okupljenim gostima bili su i Alma Rizvanović, posebna savitnica podpridsidnice Vlade Republike Srbije i ministra kulture, Ninoslav Jovanović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Dejan Parčetić, državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, pridstavnici Apostolske nuncijature, članovi Nacionalnog savita, pridstavnici brojni udruženja, te gosti iz Beograda.

IMG 4907

U kulturno-umitničkom dilu programa učestvovali su KUDŽ „Bratstvo" Subatica, KUD „Aleksandrovo" Subatica, GKUD „Ravangrad" Sombor, te učenice Odsika za tradicionalno pivanje Muzičke škule u Subatici.

Program obilužavanja „Dana Dužijance" u Beogradu organizovali su Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine i Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević".

 

 


VIDEO PRILOZIFOTOGRAFIJE