Tehnička škula „Ivan Sarić“ proslavila je 77. rođendan - Od snova se ne odustaje

 


Tehnička škula „Ivan Sarić“ proslavila je 77. rođendan

Od snova se ne odustaje

│ Izvor: BMC │ Srida, 19.10.2022. │


IMG 7579

Sa programom „Svirati i leteti, isto je”, kasnije i kroz pridavanje „Pupin, dobrotvor i naučnik”, Tehnička škula „Ivan Sarić“ proslavila je svoj 77. rođendan. Za Dan škule izabran je 16. oktobar, u znak sićanja na 1910. godinu, kada je, upravo 16. oktobra, Ivan Sarić izveo svoj prvi uspišan let, prid velikim brojom znatiželjni Subatičana okupljeni na hipodromu.

IMG 7546

Ove nedilje proslavljamo 77 godina od osnivanja naše škule i tim povodom smo pripremili kulturno-umitnički program. Spojili smo u programu rad Pere Tumbasa Haje i Ivana Sarića. Imamo nikoliko tamburaški numera, dokumentarni film, goste koji govore o akterima. U drugom dilu programa smo imali pridavanje „Pupin, dobrotvor i naučnik“ koje je održala naučnica i publicista Aleksandra Ninković – istako je Željko Rajčić, direktor TŠ „Ivan Sarić”.

IMG 7559

Posebno je zanimljiv bio program „Svirati i leteti, isto je” u čijoj su realizaciji pomogli učenici ove škule, profesori, ali i brojni gosti, a tom prilikom je i prikazan dokumentarni film „Temelji tamburice na subotičkoj kaldrmi”, Miroslava Antelja, u produkciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok".

Sarić je naš mali-veliki heroj. Slavimo ga svake godine, ali smo sada odlučili da malo drugačije koncipiramo proslavu Dana škule, pa smo ispreplitali sudbine i životne priče dvojice istaknuti Subatičana koji su pri tome i savrimenici, pa čak i komšije jedno vrime, živeli su u istom dilu varoši. Ivan Sarić je bio fasciniran idejom letenja, inspiracija mu je bio Luj Blerio koji je priletio Lamanš 1909. godine, napravio je potajno skicu njegovog aviona, vratio se kući i napravio svoju letelicu sa kojom je 16. oktobra izveo svoj prvi uspišan let i to slavimo kao dan naše škule. U jednom trenutku naratori kažu kako se zvuk tambure probija kroz puste ulice varoši, jer su svi na Hipodromu. On u jednom momentu, jer i heroji imaju pravo da se plaše, pomisli kako je lakše muzikom i umitnošću osvajati nebeske visine. Međutim, on je čvrsto rišen da uradi ono zbog čega je sazvao publiku, sida u svoju letelicu i uspišno leti – istakla je Jasmina Marić, profesor istorije u ovoj škuli i istakla najvažniju poruku:
Poruka našim učenicima i profesorima jeste da se od snova ne odustaje, nikada i ni pod kakvim uslovima. Onda možemo da se nadamo da će se snovi ostvariti.

IMG 7625

Stipan Jaramazović je priznao da se, prilikom sviranja tambure oseti kao da leti.
Sa prvom žicom, njeno treperenje vas ponese, i što više svirate sve vas više nosi... I kad vas ponese, gubite kontakt sa zemljom, a šta je to drugo nego letenje, kazo je Jaramazović, dok je Antelj citirao jednog od sagovornika u dokumentarnom filmu – Zvonka Bogdana:
Ako živiš u malom gradu, moraš se uklopiti u njegove okvire, a ako želiš ići dalje, moraš izaći iz okvira. To je svojstveno i Ivanu Sariću i Peri Tumbasu Haji.

IMG 7610

Što se pridavanja „Pupin, dobrotvor i naučnik”, naučnica i publicista Aleksandra Ninković Tašić je pokušala da okupljenima prinese detalje o životu i radu Mihajla Pupina, ali i njegovoj ljudskosti.
O Pupinu se, nažalost, malo zna. Bio je to čovik koji je znao sve o nama, zadužio nas više nego iko. Ovim đacima sam se obratila u ogromnoj nadi da mogu da budu ljudi ko što je bio Pupin, da znaju da su porazi samo kratka odmorišta za buduće pobide i da to usvoje i savladaju.

Kako je to i običaj, u okviru obilužavanja Dana škule, uručena je nagrada „Ivan Sarić”, za zaposlenog koji je u svom radu ostvario izuzetne rezultate, a priznanje je dobila Terez Sabo Cibolja, profesor mađarskog jezika i književnosti.

N. S.

 


FOTOGRAFIJE