Slamarsko-slikarska kolonija 2023

 


Slamarsko-slikarska kolonija 2023

│ Izvor i fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Nedilja, 04.06.2023. │


 

U pitomom salaškom ambijentu gradinski salaša, UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora je, u subatu, 03. juna, održalo svoju tradicionalnu, 16. po redu „Slamarsko-slikarsku koloniju 2023“.

Umitnike je, u ime domaćina, pozdravio pridsidnik UG Bunjevačko kolo“ i podpridsidnik NSBNM Dejan Parčetić podilivši njim platna, boje i osnovni slamarski materijal za izradu slika.

image019

Koloniju slikara i slamara je, svojim prisustvom uveličala pridsidnica Nacionalnog savita dr Suzana Kujundžić Ostojić i pridsidnik Bunjevačke matice Veljko Vojnić.

Bačka ravnica, salaši i ravničarski motivi ko neprisušna inspiracija slikara i slamara i ove godine su bili glavni pokretači umitničkog stvaranja dvadesetak umitnika iz Sombora, Subatice, Svetozara Miletića i Čonoplje.

image007

Živopisnim bojama, svoje umitničke doživljaje prineli su na platna slikari: Jene Višinka, Kornelija Antunić, Mina Ševo, Ana Panjković, Imre Kesegi, Ivan Šarčević, Sadovek Pero, Branko Lukić i Vladica Lukić, dok su slamarske slike započele Đurđina Grahovac, Ilonka Bogišić, Olga Kiš, Jadranka Vučetić, Ana Jaramazović, Milica Kohut i mlade slamarke Martina Dujmović i Anja Knežević.

Naročitu pažnju privukle su najmlađe učesnice kolonije Čarna Silađev i sestre Petra i Tijana Parčetić zajedničkim oslikavanjom platna na kojem su prinele dičiju radost i želju stvaranja bojama „do zvizda“.

image016

Slamarske umitnice su na ovogodišnjoj koloniji poseban akcenat metile na savladavanje novi tehnika pletiva peglanih slamarski niti od koji se pripravljaju najcinjeniji motivi na umitničkim slikama izrađenim u tehniki slame. Slamarke su i ovaj put istakle da je kolonija i međusobna razmina znanja i viština najbolja škula slamarstva i napridovanja u ovoj specifičnoj tehniki stvaranja slika i predmeta.

image001image008

Organizatori kolonije, UG „Bunjevačko kolo“ su, kako njim i domaćinski običaj nalaže, za svoje goste umitnike i članove udruženja pripravili tradicionalnu užnu nuz tamburaše.

Koloniju su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i Grad Sombor.

 R. P.

 


FOTOGRAFIJE