IZABRAN NAJLIPŠI KRUV

 


IZABRAN NAJLIPŠI KRUV

│ Ponediljak, 14.08.2023. │


IMG 9449

U susrit centralnoj proslavi nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance" u ponediljak, 14. avgusta, održana je „Izložba najlipšeg kruva", u organizaciji UK „Centar za kulturu Bunjevaca", dok je podršku programu dao Muzej Vojvodine kroz zanimljivu izložbu „Pšenica – od njive do trpeze".

IMG 9284

Kako je kazala Ildiko Medović, arheolog-kustos iz Muzeja Vojvodine, pridstavljen je bio dio izložbe formirane povodom 100 godina „Novosadskog sajma", odnosno 90 godina „Poljoprivrednog sajma".

Dio izložbe smo doneli u Subaticu, tu su i predmeti koji su korišćeni za uzgoj žita, od praistorije do sridnjeg vika. Tu je alat za obradu zemlje, al i predmeti koji su korišćeni za kuvanje i ilo... Gosti su imali i jedinstvenu priliku da „probaje" arheologiju – pripravili smo kruv od praistorijske vrste pšenice, ko i pivo iz tog perioda, takođe od pšenice.

IMG 9403

Prisutne je pozdravila dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, te je podsitila i na ono što slidi u utorak, da će „Dužijanca" bit proslavljena onako i priliči za jubilej – 20 godina NSBNM.

Tradiciju pečenja kruva nastavljamo i ove godine, imamo desetak oni koji su pekli kruv, a med njima je i kruv iz Kaćmara iz Mađarske.

IMG 9369

Potom je Aleksandar Medović, arheo-botaničar, pridstavio kratak film koji je pratio izložbu, a zatim je proglašen i najlipši kruv po izboru žirija (Nikola Babić, Gabrijela Diklić, Grgo Pećerić). Treće misto pripalo je Marici Štetak, drugo Milki Kujundžić, dok je najlipši kruv kojeg će ponet bandašica Nina Kujundžić, u pratnji bandaša Nikole Skenderovića, ispekla Ana Ivić.

 

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE