DANI BUNJEVAČKE KULTURE U BAJMAKU – PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA

 


DANI BUNJEVAČKE KULTURE U BAJMAKU – PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA

│ Subota, 26.08.2023. │


 

U okviru tradicionalne manifestacije „Dani bunjevačke kulture u Bajmaku“, osamnajste po redu, prvi dan, odnosno veče, bilo je rezervisano za promociju novog dokumentarnog filma u produkciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmak“, te za promociju „Festivalskog biltena“ nastalog na osnovu recepata sa prošlogodišnjeg „Festivala bunjevački nacionalni ila“.

IMG 5645

Ovogodišnji dokumentarni film bio je posvećen dr Stipanu Matijeviću, prvom posliratnom gradonačelniku Subatice – Bunjevcu, a film je nosio simboličan naziv „Sinilo je naše sunce, naša sloboda!“

Ovo je četrnajsti film kojeg pravimo, uvik se trudimo da to bude edukativnog karaktera, kako bi nove generacije naučile kaki su bili naši stari i šta su sve radili. Film divani o dr Stipanu Matijeviću, prvom gradonačelniku Subatice posli Prvog svitskog rata, koji je postavio temelje naše varoši, posli ti značajni i burni događaja – kazo je, izmed ostalog, Branko Pokornić, pridsidnik Organizacionog odbora manifestacije, al i autor filma, dok se kamere i montaže latio Radoljub Miloradović.

IMG 5595

O vrimenu i dešavanjima iz ovi godina divanili su istoričari Saša Marković, Dejan Đurđev i Zoran Veljanović, potom Mijo Mandić i politikolog Zvonko Stantić, al i naslidnici Stipana Matijevića, njegova unuka Emilija Marjanov Matijević i praunuka Lazarela Marjanov.

IMG 5582

Film nosi višestruki značaj, biće to porodična vridnost za generacije koje dolaze, al i vridnost naroda i naše varoši. Prikazuje prilomno vrime za Bunjevce i Subaticu i čovika koji se nemilosrdno bori za svoj narod – naglasila je Lazarela Marjanov.

IMG 5658

U ime varoši Subatice prisutnima se obratio Marko Marić, zaminik gradonačelnika Subatice.

Dobro je da postoje ljudi koji rade, koji su posvećeni svojem narodu. O mnogim stvarima ni sam bunjevački narod nije znao, a sad to imaje sačuvano i kroz dokumentarne filmove. Subatica je uvik pomagala, a drago nam je da je i Republika Srbije pripoznala Bunjevce ko autohtoni narod na ovim prostorima. Pomoće to vašoj zajednici kako bi još bolje radili – dodo je Marić.

IMG 5629

Med prisutnima su, izmed ostali, bili i članovi Nacionlanog savita bunjevačke nacionalne manjine Tihomir Vrbanović (pridsidnik IO NSBNM) i Miroslav Vojnić Hajduk, dok su program podržali Ministarstvo za brigu o selu i Varoš Subatica, te brojni prijatelji, donatori i sponzori. Program je održan u okviru manifestacije Miholjski susriti sela.

 

 


FOTOGRAFIJE