FESTIVAL POSTO PUNOLITAN

 


FESTIVAL POSTO PUNOLITAN

│ Nedilja, 27.08.2023. │


 

Kako je to i najavljeno, u okviru „Dana bunjevačke kulture u Bajmaku“, održan je i Etno-festival bunjevački nacionalni ila, a kroz osamnajsto izdanje, Festival je i dostigo punolitstvo.

IMG 6028

Po već dobro poznatom običaju, subata je bila rezervisana za one koji su vični kuvanju, a oni, koji se moždar malo slabije snalaze za šporetom, el kotlićom, došli su koštat ono što su Bajmačani i njevi gosti pripravili.

IMG 5759

Ni to što su se mišali mirisi tradicionalni bunjevački, srpski, mađarski, nemački, pa i grčki ila, nije napravilo pometnju – svako je išo prema mirisu koji mu se najvećma sviđo, a čini se kako je najveća gužva bila isprid štanda domaćina na kojem se pripravljala tarana – bunjevačka rana.

IMG 5700

Nakon što je podignuta zastava Festivala, nuz svečanu pismu „Podvikuje bunjevačka vila“, gostima se obratio Branko Pokornić, pridsidnik Organizacionog odbor Festivala.

Čast mi je što smo se i osamnajsti put okupili, imali smo 29 ekipa iz 14 naselja iz regije, a na štandovima je bilo oko 200 učesnika. Sve goste sa radošću očekivamo u Bajmaku, a kroz ovaj period smo postali pripoznatljivi po ovom Festivalu, kroz kojeg smo stvorili jedan pravi brend našeg naselja – kazo je, izmed ostalog Pokornić.

IMG 6043

Prisutne je pozdravila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, koji je i ove godine daje podršku „Danima bunjevačke kulture u Bajmaku“.

Čestitam organizatoru „punolitstvo“, sa željom nek sve ovo što rade, još više rašire. Ideja je da ovo postane ekonomski nezavisno, da tako funkcioniše još bolje, nuz još više gostivi sa strane.

IMG 6054

Festival je svečano otvorio Srđan Samardžić, član Gradskog vića Subatice zadužen za oblast privride.

Ovo je velika čast i lično zadovoljstvo, jel ovo je bogatstvo mirisa, ukusa, boja, a svaki od ovi štandova je mali čuvar tradicije. Zato vam i želim da mladima prinesete bogatstvo tradicije, kako su naši stari i prineli nama!

IMG 6032

Osim govornika, med gostima su bili i Marko Marić, pomoćnik gradonačelnika Subatica, Milanka Kostić, članica Gradskog vića Subatice zadužena za kulturu i obrazovanje, drugi gosti, te članovi Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.

IMG 6135

U kulturno-umitničkom dilu programa učestvovali su gosti iz KUDŽ „Bratstvo“ iz Subatice koji su izveli splet bunjevački igara. Ove godina Fesitval je održan u okviru manifestacije Miholjski susriti sela, nuz podršku Ministarstva za brigu o selu i Varoši Subatice.

 

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE