Svečano otvoren XXI Međunarodni festival folklora Primorsko u Bugarskoj


│ Ponediljak, 24.06.2024. │

Svečano otvoren XXI Međunarodni festival folklora Primorsko u Bugarskoj


 

I ove godine ko i dvadest godina unazad održava se tradicionalni Međunarodni festival folklora u Primorskom u Bugarskoj, koji traje od 15. juna do 7. jula i koji je podiljen u tri faze održavanja od 15. do 21. juna, od 21. do 27. juna i 1. do 7. jula.

Primorsko 25

Ovaj Međunarodni festival je okupio 25 zemalja od koji i priko 600 učesnika. Ove godine Varoš Subatica je imala svoje pridstavnike a koji su ujedno i jedini pridstavljali i Srbiju a to je BKC „Subatica” sa vokalnim solistkinjama Milicom Rukavinom i Tamarom Babić i folklornim ansamblom „Sunce”.

Primorsko 33

Ovaj tradicionalni festival je posto značajni kulturni događaj u Bugarskoj za šta su najzaslužniji direktor festivala Maxim Afinogento, dr Irina Janekijeva, direktorka „Sport festa” ko i član organizacionog odbora festivala i selektor za folklorne ansamble iz Srbije i Mađarske, Miroslav Vojnić Hajduk, pridsidnik BKC „Subatica”.

Primorsko 11

Programu pridstavljanja vokalni solistkinja Milice Rukavine i Tamare Babić obuhvatio je izvorne narodne i bunjevačke pisme dok se folklorni ansambl pridstavio sa spletom igara iz Šumadije i srpske igre iz kosovskog pomoravlja. Bio je to bogat program folklora, plesa i pisme iz evropski zemalja, zemalja bivšeg SSSR–a, Bugarske, Litvanije, Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Estonije, Moldavije, Kazahstana, Srbije i dr...

T. B.

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE