Pridstavljena monografija „Plemićke porodice bačkih Bunjevaca”


│ Petak, 28.06.2024. │ Foto: Foto Nino │

Pridstavljena monografija „Plemićke porodice bačkih Bunjevaca”


 

Saradnjom Nacionalnog savita Bunjevačke nacionalne manjine, Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca” i udruženja građana, Bunjevačkog edukativnog i istraživačkog centra „Ambrozije Šarčević iz Subatice i „Norma iz Sombora u staroj čitaonici Varoške biblioteke, 27. juna s početkom u 18 sati održano je pridstavljanje luksuzne istorijske monografije pod nazivom „Plemićke porodice bačkih Bunjevaca.

Promocija knjige 02

Na pridstavljanju ovog kapitalnog dila divanili su autor Milan Stepanović, isprid BNS-a dr Suzana Kujundžić Ostojić ko urednik izdanja i i pridstavnik izdavača, dok je obraćanje dr Atile Pfajfera pročitano prisutnima zbog njegove spričenosti poslovnim obavezama da bude prisutan.

Promocija knjige 12

O svojem istraživanju bunjevački plemićki porodica i pisanju ove knjige, Stepanović je izno slideće: „Mnogo je bilo zahtivnije nego što smo u prvi mah pritpostavili, štaviše planirali smo da knjiga ima niki 230 strana. Međutim knjiga je na kraju štampana na priko 500 strana. Dakle, dvostruko je obimnija. Korišćeno je oko hiljadu različiti izvornika, 450 arhivski izvornika, i priko 540 literarni izvornika, na mađarskom, nemačkom, latinskom, srpskom i hrvatskom jeziku. Broj fus nota je ogroman, knjiga ima priko 2000 fus nota. Trudili smo se da primenimo jedan kritički, naučni pristup. Isključivo na osnovu arhivske građe i kritički provirene literarne građe.

Promocija knjige 03

O značaju ovako ambicioznog izdanja za bunjevačko izdavaštvo, divanila je pridsidnica Nacionalnog savita Bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić. Ona je o tom kazala slideće:

Po meni, ovo je jedan velik izdavački poduhvat, što po obimu istraživanja, što po temi koja nije nepoznata med Bunjevcima, o toj temi se puno divanilo, al su ti divani uvik nekako škrti, parcijalni, mi smo sad evo uspili skupit 55 porodica na 540 strana, na izdanju koje je nastalo na osnovu na desetine istraženi  arhiva. Zahtivan je bio i tehnički dio oko ove knjige, tribalo je sve te grbove ponovo kompjuterski rekonstruisat, pa do onog finansijskog dila, koji je isto bio zahtivan. Ovim putom moram se zafalit Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, zatim Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, Varoši Subatica, našem Nacionalnom savitu i Centru za kulturu, ko i Bunjevačkom edukativnom centru „Ambrozije Šarčević svi oni zajedno udružili su se da se ova knjiga ugleda svitlost dana.

Promocija knjige 07

Promociji monografije prisustovali su i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu Zoltan Kudlik, prof. dr Dragana Ćorić, pokrajinska ombudsmanka, član Varoškog vića za kulturu, Milanka Kostić, pridsidnik Bunjevačke matice Veljko Vojnić, novoizabrana direktorica Varoške biblioteke, Ester Berenji.

Knjiga se mož nabavit u Nacionanom savitu bunjevačke nacionalne manjine na telefon 024/554- 881 il na 060/759-0004. Na samom kraju promocije monografije, priređena je prigodna zakuska za goste di su positioci promocije podili svoje utiske novoizašle knjige.

T. K. M.

 


FOTOGRAFIJE


 

Foto: Foto Nino