22. Slamarsko slikarska kolonija


│ Utorak, 02.07.2024. │

22. Slamarsko slikarska kolonija


 

22. Slamarsko slikarska kolonija, organizaciji UG „Bunjevačko kolo” Sombor, održana je u subatu, 29. juna u varoškom muzeju u Somboru.

Kolonija Sombor 09

Prilikom svečanog otvaranja, pridsidnik UG „Bunjevačko kolo” Dejan Parčetić je pozdravio sve umitnike i istako:

- Tradicija našeg udruženja od reosnivanja jeste da jednom godišnje okupljamo naše umitnike slikare i, naravno, naše slamarke. Tako smo i ove godine okupili slikare od Trebinja pa do varoši Subatice. Ponosni smo na činjenicu da su na našim kolonijama bila velika imena srpskog slikarstva počev od počivajući Save Stojkova i Pavla Blesića pa sve do brojni imena mlađi generacija slikara za koje će se tek čuti a koji su ovdi međ nama. Slamarstvo je ono što nigujemo u svom udruženju ko bogatstvo nematerijalnog kulturnog nasliđa i kroz sekciju nastojimo da ovu bunjevačku umitnost sačuvamo i prinesemo na mlađe.

Kolonija Sombor 01

Trinajst slikara i osam slamarski umitnica je, u prijatnom dvorišnom ambijentu varoškog muzeja, prinelo svoje umitničke impresije na platna nakon čeg je uslidilo druženje i koktel u prostorijama udruženja. Slamarsko-slikarsku koloniju je podržo grad Sombor i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Planirana izložba radova sa 22. umetničke kolonije Bunjevačkog kola biće upriličena u novembru misecu uoči godišnjice udruženja.

Kolonija Sombor 03

Učesnici 22. Umitničke kolonije Bunjevačkog kola su slikari: Ana Ilić, Mina Ševo, Svetlana Zarić, Saša Lovrenov, Milan Momčilović, Branko Lukić, Vlada Lukić, Kornelia Antunić, Miodrag Ivanović, Imre Kesegi, Ivan Šarčević, Branka Panić, Jelena Aleksić; i slamarske umitnice: Slavica Lolić, Milica Kohut, Zora Cvetićanin,Vukosava Babičković, Viktorija Kuleša, Cecilija Tomić, Marija Maričić, Gabrijela Bogdan i Ilonka Bogišić.

R. P.

 


FOTOGRAFIJE