Prva umitnička kolonija u Čonoplji


│ Nedilja, 07.07.2024. │

Prva umitnička kolonija u Čonoplji


 

U organizaciji Župe Svi Sveti u Čonoplji, u petak, 05. jula, pripravljena je prva slikarska kolonija.

Conoplja kolonija 20

- Ova Umitnička kolonija nam je posebno draga ne samo što je prva i što je okupila zaista zavidan broj slikara već i zato što smo je upriličili u godini kad obilužavamo 130. godišnjicu od izgradnje kapele na Vodici kraj Svetog bunara - istako je, nuz riči dobrodošlice, velečasni Laslo Hajdu ističuć svoju radost zbog lipog broja umitnika koji su se odazvali pozivu župe.

Kornelia Antunić, čonopljanska slikarka, imala je ulogu selektora.

- Više od dvadeset vojvođanski slikara se odazvalo na našu prvu koloniju. Moram istać da sam najveći broj umitnika upoznala učestvujuć na brojnim slikarskim kolonijama di se stvore divni kontakti i prijateljstva.

Conoplja kolonija 12

Za misto održavanja kolonije, organizatori su izabrali ambijent čonopljanske Vodice i kapele u divnom krajoliku nuz selo.

- Izabrali smo, s ponosom našu Vodicu za misto našeg okupljanja i umitničkog stvaranja da bi smo se svi zajedno napojili divnom energijom naše ravnice a posebno energijom koja zrači u ovom prilipom okruženju stolitni topola, bunarića i male bile crkvice.

Conoplja kolonija 19

Učesnici kolonije bili su: Vladimir Orlić iz Bačkog Brestovca, Milan Radaković, Josip Kler iz Crvenke, Ivan Šarčević i Josipa Križanović iz Subotice, Nedeljko Šušnjica iz Bačke Palanke, Miodrag Ivanović iz Srpskog Miletića, Šandor Gogoljak iz Odžaka, Dušan Pokrajac, Saša Lovrenov, Stana i Kasim Libić te Svetlana Zarić iz Sombora, Ljubomir Jakovljević iz Bezdana, Antun Krulić iz Koluta, Slobodan Garić iz Bačke Palanke, Erika Kiš iz Svetozara Miletića i domaćica - slikarka Kornelia Antunić iz Čonoplje.

Conoplja kolonija 08

Na koncu umitničke kolonije, članice Omladinskog kluba iz Čonoplje, slikarima su u dodilile Zafalnice, poklon šolje s motivom kapele i seoske crke i vaučer za kupovinu slikarskog materijala.

Organizatori kolonije i velečasni Laslo Hajdu najavili su izložbu slika nastali na prvoj umitničkoj koloniji za 1. novembar kad čonopljanska crkva Svi Sveti obilužava svoj dan.

 

 


FOTOGRAFIJE