Između dva Uskrsa


│ Ponediljak, 15.04.2024. │

Između dva Uskrsa


 

U organizaciji UG „Bunjevačko kolo” Sombor i GKUD „Ravangrad” Sombor, u svečanoj sali gradske kuće održana je svečana tribina pod imenom „Između dva Uskrsa”.

foto 1 grad

Svečanu manifestaciju su svojim prisustvom uveličali pomoćnik gradonačelnika Uroš Buzadžić, direktor Gradskog muzeja David Firanj, podpridsidnik UG „Bunjevačko kolo” Aleksandar Bošnjak, pridsidnik GKUD-a Ravangrad Milan Božina ko i pridstavnici prijateljski udruženja – Kola srpski sestara, Srpske čitaonice ko i prijatelji-izlagači na priređenom uskršnjem bazaru: sekcija Crvenog krsta u Somboru, sekcija udruženja MNRO-Sombor, Kviling-Pejak-Bački Monoštor, slamarska sekcija Bunjevačkog kola...

Tokom svečanosti čuli su se prigodni tekstovi o običijima i tradiciji uoči i na sam dan Uskrsa kod somborski Bunjevaca i Srba ko i sličnosti i razlike koje ova dva bratska naroda naročito vežu.

orkestar

U prigodnom muzičkom programu nastupile su pivačka grupa Varošanke i orkestar harmonika Muzičke škule Petar Konjović u Somboru pod stručnim rukovodstvom profesorke Milice Malidžan te solisti na harmoniki - Sara Stanimirović i Kosta Ogrizović.

uskrsnji bazar

Na kraju programa, po tradiciji Bunjevačkog kola, direktoru Gradskog muzeja Davidu Firanju, uručeno je unikatno uskršnje jaje rađeno posebnom tehnikom ladnog voskiranja ko poseban dar i dopuna jedinstvene zbirke uskšnji jaja koja se čuva u somborskom gradskom muzeju.

R. P.

 


FOTOGRAFIJE


 

 

 

Franjo Mačković vajar


│ Petak, 12.04.2024. │

Franjo Mačković vajar


 

Franjo MackovicU srcu mirnog Palića, ušuškanog u zelenilo, skriven je vrt Franje Mačkovića, samoukog umitnika čija se dila oslanjaje na mitološka bića, istoriju i inspiraciju. Čarolija ovog mista očarava svakog positioca, dok se u svakoj od Franjini skulptura osića duh njegove posvićenosti i strasti ka umitnosti. Od nedilju dana do tri miseca triba za jedno dilo, a sve zavisi od veličine i poze.

 

Ko u bajkama, vrt Franje Mačkovića je misto di se susriću mitovi i stvarnost. David visok pet metara, stoji hrabro med bogovima kao što su Ahil, Apolon i Artemida, stvarajuć nezaboravnu scenu koja oduzima dah.

 

Franjo Mačković nije samo vajar, već i slikar. On je svoj put pronašo kroz glinu i beton, stvarajuć čuda sa svojim rukama. Golijata je pravio tri miseca. Njegovi radovi su više od skulptura - oni su živi dokazi njegove strasti, upornosti i vire u sopstvenu umitnost. Iza svake skulpture se krije pripovitka, koja triba bit ispripovidana.

S. I.

  

 

 

Bolje veze Bunjevaca u regionu


│ Petak, 12.04.2024. │

Bolje veze Bunjevaca u regionu


 

Delegacija Bunjevaca iz Mađarske u kojoj su bili Joso Kričković, Rajko Tumbas i Edita Varheđi positila je u četvrtak, 11. aprila Subaticu, odnosno Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine, a sastanak je bio dobra prilika da se divani o tom kako Bunjevci u Mađarskoj mogu povećat svoju vidljivost, kako mogu sačuvat svoje poriklo, al i kako im u tom mož pomoć Nacionalni savit koji funkcioniše u Srbiji di Bunjevci i jesu priznati ko autohtona nacionalna zajednica.

Bunjevci Madjarska 001

Delegaciju Bunjevaca primila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Savita, a sastanku je prisustvovo i Miroslav Vojnić Hajduk koji, ko član Savita, al i ko pridsidnik Bunjevačkog kulturnog centra iz Subatice već decenijama unatrag dobro sarađiva sa Bunjevcima iz Mađarske.

Bunjevci Madjarska 006

Kako ističe pridsidnica Savita, divan se uglavnom odnosnio na dvi teme, jedna se tiče dešavanja u junu, kroz organizovanje „Dana bunjevačke kulture u Baji” 8. juna, a druga u avgustu, kroz „Dužijancu u Kaćmaru” 17. avgusta.

 

 


FOTOGRAFIJE