Društvo, kultura, umitnost

Uskršnja izložba narodni rukotvorina

 


Uskršnja izložba narodni rukotvorina

│ Izvor: BMC │ Petak, 26.03.2021. │


IMG 3923

U organizaciji Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca” u petak, 26. marta, održana je „Uskršnja izložba narodni rukotvorina“.

IMG 3800

Nuz minimalan broj izlagača i još manji broj gostivi, te nuz maksimalno poštivanje svi propisani i priporučeni mira u borbi s poznatom nam epidemijom, ipak je bilo tušta zanimljivi eksponata.

IMG 3896

 Divaneć na svečanom otvaranju jednodnevne izložbe dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, pofalila je sve autore radova, te im čestitala na velikom talentu. Naravno, med eksponatima je bilo tušta šareni jaja koja se po tradiciji pripravljaje za Uskrs, a na svakom od nji se ogledala velika umišnost autora.

IMG 3854

Dr Kujundžić Ostojić je naglasila i veliku ulogu medija koji će zabilužit sve ono što se dešavalo, te kroz sliku, video zapis i rič pridstavit svima onima koji nisu mogli bit na izložbi, a tili su, kako je bilo.

Naravno, na kraju je i čestitala svima Uskrs, sa željom nek ga svi u zdravlju i radosti provedu sa najbližima, te nek ga naredne godine slavimo kako smo i navikli.

N. S.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE


 

 

Još bolja saradnja

 


Još bolja saradnja

│ Izvor: BMC │ Petak, 19.02.2021. │


 

U okviru obilužavanja „Dana maternjeg jezika” Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine i Gradska biblioteka u Subotici dodatno su učvrstili već dobru saradnju. Naime, gosti iz NSBNM su pridstavnicima Biblioteke uručili izdanja na bunjevačkom jeziku koja će bit dostupna na pozajmnom odiljenju Gradske biblioteke u Subotici.

IMG 8931

Najstarija ustanova kulture u Subotici ima dugu tradiciju saradnje sa svim etničkim zajednicama u gradu, a posebno ističemo bunjevačku nacionalnu zajednicu. Imamo iza nas uspešnu višegodišnju saradnju, a sada ona postaje još bolja. Opredelićemo i jedan prostor gde će biti istaknuta literatura koja će se odnositi na bunjevačku kulturu i tradiciju – istako je, izmed ostalog, Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici.

IMG 8922

Divaneć o dobroj saradnji, dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica NSBNM, je obavistila kako je ovom prilikom pridato stotinjak knjiga.

Tu su izdanja razne tematike, sve ono što smo stvarali u okviru bunjevčke zajednice u protekli i više od osamnajst godina. Mislim kako je ovo lip poklon čitalačkoj publiki Subotice i svima onima koje zanima o čemu smo pisali. Pripravljamo i nova izdanja, jedno će bit dvojezična knjiga, na osnovu stari tekstova mađarski istoričara i etnografa. Koristimo priliku kako bi uradili štogod i za naš narod u Mađarskoj koji se bori za ostvarivanje svoji prava – dodala je dr Kujundžić Ostojić.

N. S.FOTOGRAFIJE


 

 

UG „Bunjevačko kolo” – Sombor dobitnik priznanja Grada Sombora

 


UG „Bunjevačko kolo“ – Sombor dobitnik priznanja Grada Sombora

│ Izvor: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ Petak, 19.02.2021. │


 

Pridsidnik i podpridsidnicaDa su u Somboru Bunjevci posebno poštivani od strane Somboraca, to već svi znadu. Potvrda za to nam dolazi i ovih dana kad Sombor slavi svoj dan, 272. godine od sticanja statusa Slobodnog kraljevskog grada.

Na proslavi Dana Grada, 17. februara, na svečanoj akademiji u Somborskom Narodnom Pozorištu, Bunjevci su imali čast pridstavit se igrokazom, prikazom jednog od Bunjevački običaja na kraju Poklada, „Saranjivanja begeša“, u zajedničkoj izvedbi KUD „Ravangrad“ i UG „Bunjevačko kolo“ – Sombor.

Na istoj svečanosti, gradonačelnik Grada Sombora, gospodin Antonio Ratković je uručio priznanje – zahvalnicu Udruženju građana „Bunjevačko kolo“ – Sombor, za veliki doprinos očuvanju kulture i tradicije Bunjevaca na ovim prostorima i kulture i tradicije grada Sombora, koje su neraskidivo i trajno povezane i izpreplitane.

Nagradu je od gradonačelnika u ime UG „Bunjevačko kolo“ primio pridsidnik Dejan Parčetić i kazao:

- Posebna je čast od gradonačelnika primiti ovo priznanje u godini kad UG „Bunjevačko kolo“ slavi 100 godina od osnivanja i 20 godina od reosnivanja. Somborski Bunjevci, okupljeni u UG „Bunjevačko kolo“ su oduvik nailazili na dostojno poštovanje kod vršioca gradskih vlasti grada Sombora, prećutno, čak i u vrime posli Drugog svitskog rata, kad su Bunjevci bili majskim dekretom iz 1945 „zabranjeni“. U poslednjih nekoliko godina mi nailazimo na posebno razumevanje gradskih vlasti u pogledu rešavanja svih problema koje naša zajednica u Somboru ima. I današnje priznanje je sjajna ilustracija dobrih odnosa i poverenja koje ide uzlaznom linijom, na čemu smo gradonačelniku i njegovom timu vrlo zahvalni.