Dičija likovna kolonija Bunjevačkog kola

 


Dičija likovna kolonija Bunjevačkog kola

│ Izvor i fotografije: UG „Bunjevačko kolo” Sombor │ 27.09.2022. │


 

U subotu, 24. septembra 2022. godine, na opštinskom bungalovu na kanalu u Somboru održana je 8. po redu Dičija umitnička kolonija likovne sekcije UG „Bunjevačko kolo“ Sombor.

DSCN5076

Najmlađi članovi Bunjevačkog kola su tokom cilodnevnog druženja crtali i slikali odgovarajući pri tome svojom maštom na slobodnu temu i pejzaž kanala.

DSCN5085

Drugi deo kolonije bio je rezervisan za šetnju u prirodi, druženje i igranje uz prigodnu edukaciju koordinatorke Marije Brdarić.

Dičiju likovnu koloniju Bunjevačkog kola podržo je varoš Sombor, Kancelarija za mlade u okviru programa za dicu.

DSCN5086

S obzirom da su ove godine na koloniji bili prisutni najmlađi članovi sekcije, učenici niži razreda osnovne škule možemo biti izuzetno zadovoljni maštom, talentom i vidnim napritkom polaznika sekcije, a o čemu govore i njihovi radovi.“ – rekao je pridsidnik udruženja, Dejan Parčetić.

DSCN5087

Mališani će radove nastale na ovoj kolonoji prikazati u okviru decembarski božićni i novogodišnji dičiji svečanosti.

 

 


 

 

 

„Možemo stići dalje nego do sada“

 


Konferencija liste „Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić“

„Možemo stići dalje nego do sada“


 

Nakon što je u sridu, 14. septembra, proglašena i druga lista za izbor Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine – „Složno za Bunjevce – dr Suzana Kujundžić Ostojić“ u prostorijama „Bunjevačke matice“ je u ponediljak, 19. septembra, održana konferencija za medije na kojoj su divanili dr Suzana Kujundžić Ostojić, nosilac liste i aktuelna pridsidnica NSBNM, Veljko Vojnić, pridsidnik „Bunjevačke matice“ i Dejan Parčetić, pridsidnik UG „Bunjevačko kolo“ Sombor.

IMG 0627

Smatramo da je u ovom trenutku, zbog popisa stanovništva koji nam pridstoji, ali i zbog četri godine rada, potribno da postoji određena doza sloge, podrške i razumivanja i na taj način možmo stići dalje nego do sada. U pridhodne četri godine borili smo se za bazična prava, uspili smo da bunjevački ne samo proglasimo jezikom, nego da postane službeni u Subatici, ali i u svim drugim oblastima smo uradili velike stvari. U naredne četri godine ćemo da nastavimo da se borimo za ukidanje dokumenta iz 1945. godine, da Nacionalni savit i sva druga udruženja imaju svoju kuću, kroz radne timove ćemo se potruditi da okupimo sve naše pripadnike da ih okupimo i pomognemo. Da bi se planovi uradili nema mnogo vrimena, mi smo zajednica koja nema mnogo pripadnika, ako se budemo okretali samo oko sebe, raspravljali se, nećemo stići nigde – istakla je dr Kujundžić Ostojić i pozvala sve Bunjevce da se tako izjasne na popisu, da se upišu u poseban birački spisak i aktivno učestvuju na izborima za nacionalni savit.

Listu su podržali UK „Centar za kulturu Bunjevaca“, „Bunjevačka matica“, „Bunjevačko kolo“ Sombor, KUD „Aleksandrovo“, KUDŽ „Bratstvo“, BEIC „Ambrozije Šarčević“, UG „Bunjevačka vila“, BKC Subotica, UG „Bunjevci“ Novi Sad, Fondacija „Mijo Mandić“.

IMG 0645

Matica je podržala ovu listu jer su na njoj kandidati koji su iznedrili brojne rezultate u pridhodnom periodu. Nju čine kadrovi koji su u stanju da nastave ono što je Savit uspio. Želimo da se zauzmemo, kao i do sada, za jačanje saradnje sa Bunjevcima u Mađarskoj, da Bunjevci i u Mađarskoj budu priznati kao nacionalna manjina – nastavio je Veljko Vojnić.

IMG 0654

Dejan Parčetić se prilikom obraćanja podsitio da je UG „Bunjevačko kolo“ prilikom prošli izbora imalo 6 mandata.

Gotovo pola proteklog mandata nismo mogli da nađemo zajednički jezik, ali smo u poslidnje dvi godine, zajedničkim radom pokazali da je bunjevačka zajednica zrila i spremna za obaveze koje je očekuju. Ovako složni smo dobitna kombinacija, jer se ne dilimo na Bunjevce iz Sombora, Subatice, Novog Sada. Jedino je ovo način da donese kvalitet našim Bunjevcima.

Na listi se, uz dr Suzanu Kujundžić Ostojić, nalaze i Veljko Vojnić, Dejan Parčetić, Tihomir Vrbanović, Sandra Iršević, Aleksandar Bošnjak, Antun Romić, Jadranka Tikvicki, Nikola Žuljević, Slavica Saulić, Ivan Dulić, Marija Brdarić, Gabriela Diklić, Miroslav Vojnić Hajduk, Antun Fratrić, Marina Vojnić, Ksenija Vuković, Mirko Babičković.

N. S.

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE


 

 

 

Da sačuvamo i unapridimo

 


Konferencija liste „Bunjevci za Subaticu i svoja prava – zajedno! Tamara Babić“

Da sačuvamo i unapridimo


 

 

Republička izbora komisija je 13. septembra proglasila prvu listu za izbor Nacionalnog savita „Bunjevci za Subaticu i svoja prava – zajedno! Tamara Babić“, a pridstavnici te liste su održali i konferenciju za medije u četvrtak, 15. septembra.

boris bajic tamara babic dragan kopunovic kata kuntic

Izbornu listu čine kandidati koji su pridloženi od strane udruženja i organizacija koji su u prithodnom periodu dali veliki doprinos u očuvanju bunjevačkog nacionalnog identita, UG „Bunjevačka kasina“, KUD „Bunjevka“, Etno-kuća „Kuntić“, UG „Bunjevački omladinski centar“, UG „Bunjevci Ljutovo“, BKC „Novi Sad“, studenti „Bunjevačke kuće“ u Novom Sadu, redakcija lista za mlade „Bocko“, UG „Bunjevački media centar“ – Sombor, UG „Bunjevački media centar“ – Subotica. Udružili smo se da zajedno sačuvamo i unapridimo sve što je u pridhodnom periodu postignuto u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotribe jezika. Izbori su slobodni i na njima triba da učestvuju svi oni koji smatraju da mogu da doprinesu kvalitetnom radu NSBNM – istakla je Tamara Babić koja je, kako je istakla, u aktivnoj ulozi u bunjevačkoj zajednici od 1997. godine, posebno u oblasti kulture, te je dodala:

Drago mi je da mogu da vodim grupu mladi ljudi, ali i oni koji su do sada dali ogroman doprinos u radu Nacionalnog savita.

boris bajic tamara babic dragan kopunovic

Nositeljka lista je dodala kako je pristala da bude na čelu zbog ozbiljnog tima i ozbiljnog podmlatka.

Želimo da u Savit uđu nove snage, među kojima su i naši studenti iz Novog Sada, uz podršku oni koji su do sada radili, kako bismo sačuvali i unapridili sve ono što je do sada urađeno – naglasila je Tamara Babić.

Na prvoj listi se, uz Tamaru Babić, nalaze Boris Bajić, Dragan Kopunović, Mirko Bajić, Stanislava Lutkić, Kata Kuntić, Siniša Tikvicki, Ksenija Stojičić, Stela Bukvić, Petar Ivković, Marijana Kuntić, Denis Vukmanov Šimokov, Branko Cvijan, Ivona Balažević, Slobodan Kovačević, Stanislava Babić, Marija Buljovčić, Franjo Šarčević i Dragutin Korponaić.

N. S.

 

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE