Na prilomu vikova: Studije o Bunjevcima

 


Na prilomu vikova: Studije o Bunjevcima

│ Izvor: UG „Bunjevci” Novi Sad │ Ponediljak, 25.10.2021. │


 

Knjiga autora Aleksandra Raiča, Suzane Kujundžić Ostojić i Zvonka Stantića „Na prilomu vikova: Studije o Bunjevcima” (2018) u izdanju Centra za kulturu Bunjevaca Subatica i Udruženja građana „Bunjevci” Novi Sad, izložena je na sajtu Bunjevačke Matice: https://www.bunjevacka-matica.rs/uploads/editor/odbor%20za%20nauku/Na_prilomu_vikova_21.pdf
 

NA PRILOMU VIKOVA

Knjiga od 570 stranica sadrži odeljke: Uvod u savrimenost Bunjevaca, Stanje i problemi bunjevačke zajednice, Poriklo i identitet Bunjevaca, Savrimenost i budućnost Bunjevaca, Zaključne riči.

Zapažena je na internetu i postavljena u kataloge dvi svitski praćene biblioteke: Kongresne biblioteke u Vašingtonu i Britanske biblioteke iz Londona.

 

 


 

 

 

Koncertom „Duhom ljubavi“ Tamara Babić obilužila dvadest godina svoga rada

 


Koncertom „Duhom ljubavi“ Tamara Babić obilužila dvadest godina svoga rada

│ Izvor: BMC │ Subota, 23.10.2021. │


IMG 1314

Svečanim koncertom pod nazivom „Duhom ljubavi“ vokalna solistkinja Tamara Babić je u petak, 22. oktobra, obilužila dvadest godina svoga rada u Velikoj vićnici Varoške kuće u Subatici.

IMG 0861

U programu koncerta su učestvovali različiti izvođači, kako vokalni solisti, tako i instrumentalisti sa kojima je ona sarađivala u protekli dvadest godina ko što su: Gordan Papić – klavir, Balša Pešikan – violina, Kornelije Vizin – klavir, Nataša Kostadinović vokalni solista, Šandor Kolompar – klavir, Marko Križanović – vokalni solista; koji su izveli program koji je obuhvatio kompozicije zabavne, evergreen i klasične muzike.

IMG 0907

U dilu programa koji je bio pridviđen za izvornu narodnu muziku, učestvovali su Radovan Marić – harmonika, koji je bio i vođa orkestra, Miroslav Pap – klasična gitara, Zoltan Fabian – kontrabas i Šandor Kolompar – klavir. Oni su izveli instrumentalni splet narodni pisama i kola sa kojima su takođe pored domaćina cilovečernjeg programa Tamare Babić nastupile i članice pivačke grupe „Mustre“ iz Novog Bečeja.

IMG 1255

Specijalni gost ovog programa je bi poznat vojvođanski pivač, gospodin Milan Prunić koji je izveo blok njegovi najpoznatiji vojvođanski pisama.

IMG 0681

Program su upotpunile i voditeljke programa: Nela Ivić, Ružica Parčetić i Stanislava Lutkić. Projekat ovog koncerta su podržali Bunjevački nacionalni savit, Varoš Subatica i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa virskim zajednicama.

 


VIDEO PRILOG: BMC


 

FOTOGRAFIJE


 

 

Održan sastanak sridnjoškulaca koji pohađaje predmet bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture

 


Održan sastanak sridnjoškulaca koji pohađaje predmet bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture

│ Izvor: BMC │ Petak, 15.10.2021. │


 

Odbor za obrazovanje pri BNS-u je održo sastanak u u sridu, 13. oktobra, u Politehničkoj škuli u Subatici, vezano za đake sridnji škula u Subatici koji su se od ove škulske godine upisali na predmet „Bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture“.

IMG 7170

Na ovom sastanku im je pridočeno šta će se radit kroz ovaj predmet tokom nove škulske godine, ko i o tom ko će im bit pridavač.

Za ovu škulsku godinu ima upisani 22 učenika iz četri sridnje škule iz Subatice, a pridavač će bit Melisa Vilov, koja je budućim učenicima pridočila kako će se odvijat predmet na bunjevačkom.

IMG 7151

Jadranka Tikvicki, pridsidnica odbora za obrazovanje je divanila o broju upisani đaka za novu škulsku godinu i na koji način se odvija nastava, obzirom na trenutne epidemiološke mire koje su na snazi.

Pridsidnica BNS-a dr Suzana Kujundžić Ostojić je istakla da je zadovoljna brojem upisani đaka i da se nada da će ih od sledeće godine bit još više.

 

 


VIDEO PROLOG: BMC

 


FOTOGRAFIJE