SAOPŠTENJE

SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA JE U NOVOM SADU, KO I SVAKE GODINE, OBILUŽIO DATUM ODRŽAVANJA VELIKE NARODNE SKUPŠTINE PRISAJEDINJENJA DANAŠNJI POSTORA VOJVODINE, TADA KRALJEVINI SRBIJI

│ Subota, 26.11.2022. │


 

Tom prilikom pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić, istako je značaj učešća Bunjevaca na Velikoj narodoj skupštini u Novom Sadu 1918. godine. Ovaj datum je od formiranja Nacionalnog savita proglašen nacionalnim praznikom Bunjevaca, čime se ukazuje na istorijsku činjenicu da su na tom događaju Bunjevci učestvovali ko jedan od južnoslovenski naroda i da je tim činom krunisana težnja Bunjevaca iz tog vrimena, za stvaranjem države južni Slovena.

M-Bajic

Bajić je istako da je samo pet dana posle, proglašena Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, čime je bio zapostavljen poseban nacionalni identitet Bunjevaca. Nažalost, zbog te činjenice otpočo je raskol u bunjevačkoj zajednici koji traje i danas, naime, deo Bunjevaca politički se oslonio na hrvatski, a deo na srpski nacionalni identitet. Ubrzo posle formiranja KSHS pristala je da postoji Bunjevačko-šokačka stranka ko samostalni politički identitet Bunjevaca, dio Bunjevaca priklonio se Hrvatima, a dio Srbima. Taj proces prisutan je i danas.

Politika Saveza bačkih Bunjevaca podrazumiva da je neophodna samostalna politička identifikacija Bunjevaca, da bi tako sačuvali svoju samostalnost ko jedan od južnoslovenski naroda, danas nacionalna manjina u Republiki Srbiji, sa istim pravima ko i sve druge nacionalne manjine.

 

Subatica, 26.11.2022. godine

Pridsidnik SBB  

Mirko Bajić

 


VIDEO PRILOG: BMC