Društvo, kultura, umitnost

Između dva Uskrsa


│ Ponediljak, 15.04.2024. │

Između dva Uskrsa


 

U organizaciji UG „Bunjevačko kolo” Sombor i GKUD „Ravangrad” Sombor, u svečanoj sali gradske kuće održana je svečana tribina pod imenom „Između dva Uskrsa”.

foto 1 grad

Svečanu manifestaciju su svojim prisustvom uveličali pomoćnik gradonačelnika Uroš Buzadžić, direktor Gradskog muzeja David Firanj, podpridsidnik UG „Bunjevačko kolo” Aleksandar Bošnjak, pridsidnik GKUD-a Ravangrad Milan Božina ko i pridstavnici prijateljski udruženja – Kola srpski sestara, Srpske čitaonice ko i prijatelji-izlagači na priređenom uskršnjem bazaru: sekcija Crvenog krsta u Somboru, sekcija udruženja MNRO-Sombor, Kviling-Pejak-Bački Monoštor, slamarska sekcija Bunjevačkog kola...

Tokom svečanosti čuli su se prigodni tekstovi o običijima i tradiciji uoči i na sam dan Uskrsa kod somborski Bunjevaca i Srba ko i sličnosti i razlike koje ova dva bratska naroda naročito vežu.

orkestar

U prigodnom muzičkom programu nastupile su pivačka grupa Varošanke i orkestar harmonika Muzičke škule Petar Konjović u Somboru pod stručnim rukovodstvom profesorke Milice Malidžan te solisti na harmoniki - Sara Stanimirović i Kosta Ogrizović.

uskrsnji bazar

Na kraju programa, po tradiciji Bunjevačkog kola, direktoru Gradskog muzeja Davidu Firanju, uručeno je unikatno uskršnje jaje rađeno posebnom tehnikom ladnog voskiranja ko poseban dar i dopuna jedinstvene zbirke uskšnji jaja koja se čuva u somborskom gradskom muzeju.

R. P.

 


FOTOGRAFIJE


 

 

 

Franjo Mačković vajar


│ Petak, 12.04.2024. │

Franjo Mačković vajar


 

Franjo MackovicU srcu mirnog Palića, ušuškanog u zelenilo, skriven je vrt Franje Mačkovića, samoukog umitnika čija se dila oslanjaje na mitološka bića, istoriju i inspiraciju. Čarolija ovog mista očarava svakog positioca, dok se u svakoj od Franjini skulptura osića duh njegove posvićenosti i strasti ka umitnosti. Od nedilju dana do tri miseca triba za jedno dilo, a sve zavisi od veličine i poze.

 

Ko u bajkama, vrt Franje Mačkovića je misto di se susriću mitovi i stvarnost. David visok pet metara, stoji hrabro med bogovima kao što su Ahil, Apolon i Artemida, stvarajuć nezaboravnu scenu koja oduzima dah.

 

Franjo Mačković nije samo vajar, već i slikar. On je svoj put pronašo kroz glinu i beton, stvarajuć čuda sa svojim rukama. Golijata je pravio tri miseca. Njegovi radovi su više od skulptura - oni su živi dokazi njegove strasti, upornosti i vire u sopstvenu umitnost. Iza svake skulpture se krije pripovitka, koja triba bit ispripovidana.

S. I.

  

 

 

Na Bikovu čuvaje bunjevačke običaje


│ Ponediljak, 01.04.2024. │

Na Bikovu čuvaje bunjevačke običaje


Polivaci 077

Kroz angažman članova Kulturno-umitničkog društva „Aleksandrovo” i nuz podršku bać Grge Pećerića i njegove porodice, na Bikovu je, u autentičnom okruženju jednog salaša, održan prikaz tradicionalnog običaja Bunjevaca – polivanja na „Vodeni ponediljak”.

Polivaci 091

Osim što su prikazali kako je ovaj običaj kadgod nigovan na salašima, nuz bunarsku vodu, cviće, šarena jaja i pomorandže, ovi entuzijsti su i u naselju „Bikovu” pokazali kako se čuva i niguje bunjevačka tradicija.

 

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE