Održana prva sidnica organizacionog odbora za organizaciju nacionalni praznika – Dana Dužijance 2021.

 


Održana prva sidnica organizacionog odbora
za organizaciju nacionalni praznika – Dana Dužijance 2021.

│ Ponediljak, 31.05.2021. │


Prvi organizacioni odbor za organizaciju nacionalni praznika - „Dan Dužijance 2021”, održan je u petak, 28. maja di su se isplanirale detaljnije pripreme oko realizacije ovog pridstojećeg praznika.

20210528 164316

Organizacioni odbor je formiro Bunjevački nacionalni savit u cilju organizacije sva četri nacionalna praznika koji se organizuju tokom godine.

- Razlog organizovanja ovog sastanka je bio prigled svi manifestacija koje će se održat u okviru obilužavanja „Dana Dužijance”, 15. avgusta na Veliku Gospojinu koje organizuju bunjevačka udruženja, ko i održavanja risa prvi put u organizaciji UK „Centar za kulturu Bunjevaca” di će se prikazat običaj risa koji neće bit takmičarskog karaktera – kazala je Kata Kuntić, pridsidnica odbora za kulturu BNS.

20210528 164338

Manifestacija vezana za običaj risa biće održana u subotu 3. jula, Aleksandrovi salaši na salašu Mirka i Slavice Babičković a na njivi Ane i Jose Cvijanov.

- Ovo je prilika da se bunjevačka udruženja sa svim članovima okupe i da se podsitimo na kadgodašnji ris koji se tradicionalno radio na bunjevačkim salašima. Ovogodišnji bandaš i bandašica su prošlogodišnji članovi KUD-a „Aleksandrovo”, Marjan Horvatski i Ivona Ivković. Pošto nisu bili u priliki prošle godine da dožive pravi sjaj obilužavanja ovog bunjevačkog praznika, to će im bit omogućeno ove godine. – kazala je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica BNS.