ODRŽANA SLAMARSKO-LIKOVNA KOLONIJA „LEMEŠKA JESEN“ U LEMEŠU

 


ODRŽANA SLAMARSKO-LIKOVNA KOLONIJA „LEMEŠKA JESEN“ U LEMEŠU

│ Izvor: BMC│ Utorak, 23.08.2022. │


 

Osma po redu slamarsko-likovna kolonija „Lemeška jesen“ održana je u Lemešu od 20. - 21. avgusta, u organizaciji BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Lemeša. Na početku samog otvaranja svim prisutnima se obratio Stipan Budimčević, pridsidnik BKC „Lemeški Bunjevci“ iz Lemeša koji je istako značaj održavanja ovaki kolonija u njihovom mistu.

Lemes 234

Ova slamarsko-likovna kolonija je još jedna manifestacija u okviru programa obilužavanja jednog od bunjevački nacionalni praznika „Dana Dužijance 2022.“

Kolonija je obuhvatila rad sa slamarima koji su izrađivači slika i predmeta od slame ko i slikare koji su oslikavali slike u raznim tehnikama: ulje, akril, pastel...

Lemes 220

Dica koja su učestvovala su dica koja su u pridhodnom periodu radila kroz slamarske radionice, pa su po prvi put imali prilike učestvovat na ovoj koloniji. Ovakve kolonije služe upravo i mladima koji nemaju priviše prilike da se upoznaju sa raznim tehnikama rada, kako sa slamom, a tako i vezano za slikarstvo da upoznaju nove tehnike rada, ljude i da usavršavaje svoj rad.

Med prisutnim zvanicama bili su pridsinik IO BNS Branko Pokornić, direktor BMC Mirko Bajić ko i pridstavnici bunjevački ustanova i udruženja.

Lemes 253

Slikari koji su bili učesnici ove kolonije su Milorad Konjević, Ivan Šarčević Šarac, Lana Čemerlić, Svetlana Zarić i Svetlana Manojlović a slamari: Marija Cerna, Marija Beretić, Marija Antal, Olga Kiš, Miljana Maluckov, Anamarija Krunc, Zorica Krunc, Adriana Ivković Ivandekić, Lena Crnković i Kata Kumer. Ova menifestacija je podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Ministarstva za kulturu, BNS i UK „Centar za kulturu Bunjevaca“.

T. B.

 


VIDEO PRILOG: BMC


FOTOGRAFIJE