Bunjevački i na fakultetu

BUNJEVAČKI NACIONALNI SAVIT

Bunjevački i na fakultetu

IMG 2539 

   U okviru projekta „Večeri utorkom”, 10. juna, upriličeno je pridstavljanje novog izbornog predmeta Pedagoškog fakulteta u Somboru, koji će od jeseni bit na raspolaganju studentima prve godine studija studijskog programa diplomirani učitelj, diplomirani vaspitač i diplomirani bibliotekar-informatičar. Pridavanje pod nazivom „Kroz obrazovanje do identiteta” imalo je za cilj da javnost upozna s izbornim predmetom Etno-kulturna istorija Bunjevaca, kog će pridavat prof. dr Saša Marković, koji je divanio tom prilikom o ovom predmetu koji triba da pokaže vridnosti, tradiciju, običaje i prošlost Bunjevaca na ovim prostorima, od vrimena njevog doseljavanja na ove prostore do današnji dana, s namirom da se te vridnosti i obrazovno i institucionalno pripoznaju i budu dio obrazovnog kolorita na ovim prostorima.

IMG 2517   Tokom programa pridstavljanja predmeta divanila je i mr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Privremenog organa upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine. Upravo je i inicijativa za uvođenje ovog predmeta potekla od Privremenog organa. Ona je tom prilikom istakla kako je u početku želja bila uvođenje katedre, međutim, to iz objektivni razloga još uvik nije moguće, kako zbog jezika koji nije standardizovan, tako i zbog nedostatka naučne literature, ali da je to cilj kom se teži u budućnosti. Važno je da je učinjen prvi korak, uvođenje izbornog predmeta i na fakultetu, koji će u velikoj miri pomoć budućim učiteljima pri pridavanju izbornog predmeta u osnovnim škulama, te da budu kvalifikovani za bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

   Mirjana Savanov, profesor razredne nastave, istakla je tom prilikom da će uvođenje predmeta ponuditi stručan kadar. Do sada su se učitelji koji pridaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture, edukovali u okviru aktiva učitelja i seminara u organizaciji Bunjevačkog nacionalnog savita, a od iduće godine i oni će imat priliku da polažu predmet Etno-kulturna istorija Bunjevaca i na taj način podignu kvalitet svoji pridavanja.

S. N.     

 

Foto: BIC (Nikola Stantić)