Dan oslobođenja Subatice u Prvom svitskom ratu

 


Dan oslobođenja Subatice u Prvom svitskom ratu

│ Izvor: BMC │ Nedilja, 13.11.2022. │


 

I ove godine je u Subatici svečano obilužen 13. novembar, Dan oslobođenja Subatice u Prvom svitskom ratu. Tim povodom je organizovan prigodan program iza koga su stali Srpski kulturni centar „Sveti Sava", Bunjevački kulturni centar i Bunjevačka matica, Udruženje ratni dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca i Grad Subatica.

IMG 0617

Na Dan oslobođenja je položen vinac na spomen-ploču za Železničkoj stanici u Subatici, a potom su pridstavnici Okruga, Grada, organizatora, te udruženja i organizacija koja u svom programu imaju nigovanje sićanja na ovaj datum položili vince na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. na Puškinovom trgu, dok je prije tog čina održan i pomen svim žrtvama. Kako je to i običaj, Dragutin Lukić je održo „javni čas", sićajući se svoji pridaka koji su učestvovali o oslobođenju Srbije, ali i svi oni koji su prošli golgotu Velikog rata i koji su prošli težak put do momenta oslobođenja naše zemlje.

IMG 0410

Dan ranije, na sceni „Jadran" Narodnog pozorišta u Subatici, održana je svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno". Rič je o programu koji je nasto ko posledica obnovljene povelje o bratimljenju Bunjevaca i Srba u Subatici, a tom prilikom se prisutnima, u ime Grada Subatice i gradonačelnika Stevana Bakića, obratio Srđan Samardžić, član Gradskog vića zadužen za oblast privrede. On je tom prilikom divanio i o velikim odlukama koje su uslidile, prije svega o Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostali Slovena.

IMG 0443

Novostvorena država, koja je rođena 1918. godine, nastala je posle tri teška i oslobodilačka rata – Prvog svetskog i dva balkanska – u kojima je Srbija podnela ogromne žrtve. Naša dužnost i obaveza je da sačuvamo sećanje na stradale u tim ratovima i da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu i bolju budućnost dali svoje živote – naglasio je Samardžić.

U okviru svečane akademije divanio je i dramski umitnik Miloš Stanković, dok su prisutni mogli da uživaju u monodrami „Čujte Srbi – Arčibald Rajs", u izvođenju Ljubivoja Tadića.

 

 


FOTOGRAFIJE