Blagoslov žitni polja

 


Blagoslov žitni polja

│ Srida, 26.04.2023. │


 

Blagoslovom žita na dan Svetog Marka počelo je obilužavanje nacionalnog praznika Bunjevaca – „Dana Dužijance". Na taj dan se obično iđe na njive, kako bi se pogledalo kako napriduje žito, a prilika je to i da se, kako je to kod Bunjevaca i običaj, upute molbe Bogu da sačuva i ovogodišnji rod, da sačuva svako zrno koje život znači.

IMG 5351

Ovo je stara tradicija u katoličkoj crkvi, da blagoslovimo žito, polja i bašče, da ih Bog sačuva za nas, da mu možemo bit zafalni i slavit ga za sva dobra dila. Molimo se za Božji zagovor na ovaj dan, kako bi nas sačuvo od svi elementarni nepogoda. Uvik se mi, koji radimo na poljima, bojimo da ne bude kako veće zlo – poručio je, izmed ostalog, mons. Ferenc Fazekaš koji je izvršio obred blagoslova plodni žitni polja.

IMG 5297

Jedan od domaćina bio je i Mirko Babičković, koji će bit i domaćin na risu, kad žito bude zrilo za kosidbu, a on je istako kako se po trenutnim parametrima mož očekivat dobar rod žita.

IMG 5398

Iza organizacije blagoslova žita stali su Nacionalni savit bunjevačke nacionalne manjine i UK „Centar za kulturu Bunjevaca", a prisutna je bila i pridsidnica NSBNM sa svojim saradnicima, te drugim članovima NSBNM.

Prvi put smo sa proslavom nacionalnog praznika i u Subatici započeli posvećenjom žita. Pravićemo „Dužijancu" svim srcom, od prve manifestacije, pa sve do centralne proslave 15. avgusta.

 

 


FOTOGRAFIJE