Veliko somborsko bunjevačko prelo


│ Nedilja, 04.02.2024. │

Veliko somborsko bunjevačko prelo


 

Veliko somborsko bunjevačko prelo održano je 03. februara, u zdanju varoškog hotela, mistu tradicionalnog okupljanja bunjevački balova, kako za prelo Somborci vole kazat.

Prelo Sombor 22

Nuz članove i prijatelje Bunjevačkog kola, posebnu čast obilužavanju Nacionalnog praznika Bunjevaca na prelu u Somboru, svojim su prisutvom ukazali i posebna savitnica ministra kulture Alma Rizvanović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Dušanka Golubović, pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnik Bunjevačke matice Veljko Vojnić, velečasni Josip Štefković, velečasni Laslo Hajdu, svećenik pravoslavne crkve u Sombor Srđan Perić te pridstavnici bratski udruženja – GKUD-a Ravangrad, Kola srpski sestara i Srpke čitaonice.

Prelo Sombor 24

Prelo je otvorio čestitajuć Marin dan i prigodnim ričima pozdravio goste pridsidnik UG Bunjevačko kolo, Dejan Parčetić.

Radujemo se da naš nacionalni praznik proslavljamo sa svojim članovima i prijateljima koji nam daju svoju nesebičnu podršku. Virujem da ćemo dobru saradnju na svim nivoima, od varoši pa do republike produbljivati i učvršćivat ne samo radi tradicije i običaja već, prije svega za generacije koje dolaze i na kojima je da sačuvaju naš nacionalni identitet” reko je Parčetić pozdravljajuć goste prela.

 

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović je istako važnost poštivanja i nigovanja tradicije i običaja svi a pogotovo manjinski zajednica dodadujući „Nisam prvi put u Somboru i raduje me da vidim s koliko se pažnje vodi računa o nacionalnom identitetu, da se tradicija niguje i prinosi na mlade”.

Prelo Sombor 03

Čestitajuć nacionalni praznik, pridsidnica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić je istakla „Lipo je doć u Sombor, u drugu varoš po broju našeg naroda, još je lipše vidit i bit ponasan na čeljad koja se vako okuplja i s radošću i ponosom obilužava svoj nacionalni praznik

Prelo Sombor 12

Kulturno-umitnički program otvorila je divojačka pivačka grupa Jule a potom su uslidili spletovi bunjevački i bački igara.

Tokom večeri, ko što nalaže tradicija Bunjevačkog kola, lanjskom bandaškom paru, Milici Parčetić i Davidu Koliću pridati su prigodni darovi zafalnosti – umitničke slike rađene u tehniki slame.

Prelo Sombor 26

Žiri publike je imo zadatak da izabere najlipšu prelju ovogodišnjeg prela pa je med trinajst lipi, mladi cura najviše glasova i titulu najlipše ponela Jelena Parčetić iz Gradine. Jelena je nosila ruvo od crne lionske svile iz fundusa privatne porodične kolekcije svečani bunjevački nošnji. Za prvu pratilju je proglašena Anja Knežević iz Čonoplje a titulu druge pratilje ponela je Valentina Kunić iz GKUD-a Ravangrad. Curama je pridsidnik Bunjevačkog kola uručio prigodne darove.

Prelo Sombor 27

O veselju, lipoj tamburaškoj svirki i pismi, računa su vodili novosadski tamburaši TS „Romansa” i Zoran Bugarski Brica, osvidočeni prijatelji Bunjevačkog kola.

 

R. P.

 


VIDEO PRILOG


FOTOGRAFIJE