Pridstavljen zbornik radova „Bunjevci etnodijalektološka istraživanja”

Pridstavljen zbornik radova „Bunjevci etnodijalektološka istraživanja”

Osnov za standardizaciju jezika

 

IMG 1761Nakon što je na 58. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je održan krajom prošlog miseca, pridstavljen zbornik radova „Bunjevci etnodijalektološka istraživanja”, priliku da se sa ovim izdanjom upozna, subotička javnost je imala 5. novembra u Bunjevačkoj matici. Tom prilikom Matica je ugostila autore zbornika prof. dr Biljanu Sikimić sa Balkanološkog instituta u Beogradu i prof. dr Žarka Bošnjakovića sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

   Pridstavljanje zbornika započela je mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je uredila zbornik i tom prilikom kazala kako je jedan dio posla oko standardizacije bunjevačkog jezika urađen ovim zbornikom i istakla kako on osvitljava bunjevački jezik i doprinosi lingvistiki naši krajova.

   Tušta je posla bilo potribno da bi jedno izdanje, ko što je zbornik radova „Bunjevci etnodijalektološka istraživanja”, ugledalo svitlost dana. Zbornik je podiljen na dva dila, prvi koji divani o etnologiji i drugi koji je dijalektološki. Terenska istraživanja rađena su u dva navrata, 2009. i 2011. godine i tom prilikom intervjuisano je oko četrdest ljudi, iz ruralni bunjevački zajednica okoline Subotice. Na tim poslovima bili su angažovani i autori, a iza cilog truda istraživača stali su Bunjevački nacionalni savit i Matica srpska, koji su ujedno i izdavači zbornika.

   U okviru programa prisutni su mogli i čuti jedan dio iz zbornika koji je pročitala Stela Bukvić, te uvidili da iako je ovaj zbornik pisan za naučne svrhe, on nije isključivo i naminjen samo naučnicima. Štivo je zanimljivo, ima tušta interesantni tema, a ono što je od velikog značaja je to što je on naišo na izuzetno odobravanje u naučnim krugovima.

Nastavak zbornika najavljen je za jun iduće godine, a kako je istako i dr Bošnjaković, drugi zbornik će biti i konačni materijal za standardizaciju bunjevačkog jezika.

 

Kliknite na fotografiju da biste je uvećali