Obilužen početak rada „Bunjevačkog kulturnog centra - Novi Sad“

UG „BKC - NOVI SAD“

Obilužen početak rada „Bunjevačkog kulturnog centra - Novi Sad“

 IMG 0595

   U sridu, 16. aprila, u Novom Sadu je svečano obilužen početak rada UG „Bunjevačkog kulturnog centra - Novi Sad“.

   Tu priliku iskoristili smo da porazgovaramo sa Svetlanom Babić, pridsidnicom „BKC - Novi Sad“, koja je istakla da Centar želi da bunjevačku tradiciju i kulturno dobro pridstavi i u administrativnom centru Vojvodine.

Mislimo da će nam to doneti jednu prednost, jednu novu sliku o nama kao ljudima, kao čuvarima kulturne tradicije i svega onog lepog što nosi i krasi bunjevačku nacionalnu zajednicu, kazala je Svetlana Babić, te na pitanje kaki su planovi za budući period odgovorila:

Imamo ambiciozne planove. Mi smo početnici u ovom poslu i očekujemo veliku pomoć starijih društava koji su locirani u Subotici i Somboru, a namera nam je da ove godine objedinimo na Danima bunjevačke kulture, koji bi trajali tri, četiri dana u Novom Sadu, sve one rukotvorine, dobra i vrednosti, te da se predstavimo Novosađanima na pravi način. Tu je i veoma značajna godišnjica obeležavanja Velike narodne skupštine, manifestaciji kojoj smo prisustvovali i prošle godine i želimo da u tom imamo odgovarajuće učešće i u budućnosti, objašnjava pridsidnica BKC-a.

   Što se tiče članstva, iz "BKC - Novi Sad” poručivaje da široki ruku očekivaje sve Novosađane, ljude dobre volje, koji imaju sluha i želju da upoznaju bunjevačku tradiciju, običaje, kulturu, ko i one koji žele da se podsite onog što je dio njevog ditinjstva i odrastanja.

Time ćemo svi biti veći i bolji, te ćemo stvoriti jedan lepši ambijent za sve nas, dodaje Svetlana Babić.

   Svečanom otvaranju prostorija novog novosadskog udruženja, prisustvovala je i članica Gradskog veća Novog Sada zadužena za kulturu Milanka Brkić, koja je tom prilikom kazala:

Novi Sad prepoznaje velik značaj u tome što će i bunjevačka nacionalna zajednica imati svoj kulturni centar u našem gradu i ono što možemo sa sigurnošću da tvrdimo jeste da će imati punu finansijsku i institucionalnu podršku, jer nam je svima jasno da entuzijazam mnogo znači, ali da bez konkretne finansijske pomoći ne možemo da dobijemo pravi kvalitet koji od bunjevačke nacionalne zajednice očekujemo.

   Među gostima na svečanom otvaranju bili su prisutni članovi Privremenog organa upravljanja Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, bunjevački udruženja Subotice, Novog Sada i Bajmoka, ali i budući udruženja iz Sombora i Bečeja. Svečanom otvaranju "BKC - Novi Sad“ prisustvovo je i Vladimir Jelić, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada za komunalni sistem i energetiku. Otvaranju je prisustvovala i Etela Jerinkić, pomoćnica gradonačelnika Subotice zadužena za kulturu koja je tom prilikom istakla da bi osnovni zadatak "BKC - Novi Sad” bio da ukaže i promoviše tradiciju i običaje Bunjevaca.

To je važno, jer u svakom čoveku postoji ta radoznalost da istražuje svoje poreklo i prošlost, bez obzira na zvanje i znanje koje poseduje i u tom smislu negujemo ovakve aktivnosti i ovakva kulturna udruženja i centre, dodala je prof. dr Jerinkić.

   Među onima koji su najzaslužniji za formiranje Centra je i Mirko Bajić, pridsidnik Saveza bačkih Bunjevaca, koji je tom prilikom istako:

Mnogi naši prijatelji su zajedno sa nama doprineli ovome da smo danas tu. Sve smo svojim ličnim radom i sredstvima, koja smo za to morali da izdvojimo, uradili. Ono što želim da istaknem jeste zalaganje koja imamo, a koja ne mogu biti odvojena od političkih stremljenja i potreba i u tom pravcu treba da se organizujemo i institucionalno jačamo. Da ono što je institucija kada je reč o bunjevačkoj zajednici prati i ono što je kultura, što su udruženja i rad u svim segmentima. Tako vidimo našu saradnju. Mislimo da se udružujemo sa onima koji postoje, koji mogu puno toga da prikažu Novom Sadu, reči su Mirka Bajića na otvaranju prostorija "BKC - Novi Sad", koje se nalaze u Ulici Svetozara Miletića 16.

   Svoj doprinos svečanom otvaranju novi prostorija "BKC - Novi Sad" dali su i Bunjevački kulturni centar "Bajmok", dilom postavke s Uskršnje izložbe, ko i Kulturno-umitničko društvo "Bunjevka", slikama o istoriji Bunjevaca i njeve narodne nošnje.

 Nataša Stantić   

 

 

 Foto: BIC