Dani bunjevačke kulture

BKC „Bajmok”

Dani bunjevačke kulture

 IMG 7532

   Poslidnji vikend avgusta rezervisan je za manifestaciju „Dani bunjevačke kulture”, koja se već devet godina, u organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra „Bajmok”, održava u Bajmoku.

   Prvi dan, 29. avgust, bio je rezervisan za prikazivanje dokumentarnog filma o poznatoj bunjevačkoj ličnosti. ove godine film je bio posvećen Mari Đorđević Malagurskoj, istaknutoj bunjevačkoj književnici. U okviru te večeri pridstavljen je i Festivalski bilten, u kojem se nalaze recepti ila s prošlogodišnjeg VIII Etno festivala bunjevački nacionalni ila.

   Subota, 30. avgust, bila je rezervisana za IX Etno festival bunjevački nacionalni ila. Bila je to prilika da positioci koštaju stara, možda i zaboravljena ila, al i da vide koja su tradicionalna ila gostiju Festivala. Naime, praksa je da se pored bunjevačke, sa svojim ilima pridstave i druge nacionalne zajednice, bili su to ove godine Nemci i Vlasi, uz redovne goste iz mađarske nacionalne zajednice. Nuz najstariju redušu Festivala, 85-godišnju Katicu Bedeković iz Tavankuta, svoje kulinarske veštine pokazala su dica iz Bajmoka i Tavankuta, koja u svojim škulama izučavaju izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

   Ovogodišnji festival je svečano otvorio državni sekretar Zoran Rajić iz Ministarstva za poljopivredu i zaštitu životne sredine. Pored njega, svojim prisustvom, Festival su uveličali Branislava Belić, podpridsidnica Skupštine AP Vojvodine, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, zaminik pridsidnika Skupštine Subotice Mirko Bajić, pridsidnik Regionalne privredne komore Slobodan Vojinović, pridsidnica POU Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić, župnik župe Sveti Petar i Pavao Bende Žolt, pridsidnik MZ Bajmok Goran Nedeljković, te pridstavnici Bunjevaca iz Republike Mađarske na čelu sa Čabom Kamermanom.

   Tročlani žiri kog su činili Kata Kuntić, Stela Bukvić i Stevan Bešlić, bili su zaduženi za ocinu pripravljeni ila, štandova, kuvara… Nagrade su dobili: Dadin salaš iz Sivca za punjene paprike s povrćom i gljivama, Udruženje iz Baje za ovčiji paprikaš, Nemačko udruženje „Maria Theresiopolis” za švapske gomboce, đaci OŠ „Vuk Karadžić” iz Bajmoka za ronđavu čorbu, đaci OŠ „Matija Gubec” iz Tavankuta za bakin kolač, SKC „Nikola Tesla” za ličko varivo, Udruženje građana „Village” iz Bora za cilokupno pridstavljanje vlaške kujne, Desin salaš iz Sombora za tematsko pridstavljanje tradicionalnog posnog ila za Badnje veče i Tumbas Ivana s Kaponje za tri generacije koje su učestvovale u pripravljanju ila i za samu postavku. Zafalnice su dobili: Katica Bedeković za čupave palačinte, Ana Vojnić Kortmiš za gra sa šunkom, Ana Kopilović za kolač s rogačom, Marija Bagi za listiće, Nikola Nađ Kanas za paprikaš od papaka, Lojzija Bešlić za ovčiji čorbanac i SZR „Dijamant” za burage s papcima.

S. N. 

 

 Foto: BIC (Nikola Stantić)